Θοδωρής Καλούδης

Γιατί η Φώφη Γεννηματά επιλέγει να πλήξει βαθιά μια ήδη ταλαιπωρημένη παράταξη – Τι σημαίνει η νέα γραμμή «πάμε Αριστερά»

 

Πολλοί πολίτες που ακολουθούν ή απλώς συμπαθούν το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ (το ΚΙΝ.ΑΛ.) αναρωτιούνται για τις σκοπιμότητες που επέβαλαν στην Κυρία Γεννηματά να οδηγήσει το κόμμα της στην πολιτική αυτοκτονία.

Αν η κίνηση της δεν υπακούει σε «προτεραιότητες» που μόνο εκείνη γνωρίζει, πρόκειται για εξόχως τυχοδιωκτική ενέργεια, που πληγώνει βαθύτατα μια ήδη ταλαιπωρημένη παράταξη.

Ένα κόμμα που σέβεται την ιστορία του και όσους το ακολουθούν, σέβεται και τους ηγέτες που το υπηρέτησαν. Η Κυρία Γεννηματά δεν έδειξε μόνο ασέβεια προς το ίδιο το κόμμα της και τα μέλη του. Με την ακατανόητη ενέργειά της, φανέρωσε και έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής αντίληψης για όσα συμβαίνουν τη στιγμή αυτή στο μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό. Αλλά επίσης και μειωμένη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στις ευθύνες που προκύπτουν για το κόμμα της σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση της πολιτικής ζωής.

Η ίδια και οι επιτελείς της μας εξήγησαν ότι όσα έγιναν, έγιναν για τα … ψηφουλάκια της περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ! Διώχνοντας τον εμβληματικό Ευάγγελο Βενιζέλο, ελπίζουν να επαναπατρίσουν Κεντροαριστερούς  ψήφους από τον κ. Τσίπρα. Επιθυμούν – μας λένε, με «αριστερή» ενοχική διάθεση – να αποσυνδεθούν από τους ενδεχόμενους συνειρμούς των ψηφοφόρων αυτών που προκύπτουν από τη (γενναία και αναγκαία τότε) συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία – συγκυβέρνηση της οποίας ωστόσο επιφανές στέλεχος ήταν η ίδια η Κυρία Γεννηματά. Τώρα «πάμε Αριστερά» δηλώνουν (Σταμάτης Μαλέλης , εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ. στο ΣΚΑΪ) , αναδεικνύοντας ως κύριο διακύβευμα του πολιτικού αγώνα τους – και των εθνικών εκλογών – τη μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση στην «Κεντροαριστερά».

Με άλλα λόγια το ΚΙΝ.ΑΛ. προσέρχεται στις κάλπες ζητώντας μας ψήφο κομματικής και όχι εθνικής προτεραιότητας. Και βεβαίως, με αυτή την έννοια, η Κυρία Γεννηματά προεξοφλεί αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με την … ελπίδα ότι το κόμμα της θα μείνει εκτός μετεκλογικών εξελίξεων για να παίξει το ρόλο μιας νέας ΔΗΜΑΡ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «Κεντροαριστερό» ανταγωνισμό.

Οι σχεδιασμοί αυτοί πάσχουν και σε τακτικό και σε στρατηγικό επίπεδο:

Ως εκλογική τακτική, πιθανότατα το κόστος που θα προκύψει από την παρούσα αποσταθεροποίηση του ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές του προτεραιότητες, το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται να μην διεκδικεί δυναμικό ρόλο στον επανασχεδιασμό της εθνικής προοπτικής, γιατί αυτό θα αποτελούσε «δεξιά στροφή». Επιδιώκει, με το «πάμε Αριστερά», που αποτελεί τη νέα γραμμή του, να διεκδικήσει την «ηγεμονία» σε ένα χώρο που εκλογικά έχει ήδη καταληφθεί από τον κ. Τσίπρα.

Μπορεί όμως και να επιδιώκει μια καλή θέση – καλύτερη από «ουρά» – σε ενδεχόμενες μετεκλογικές ζυμώσεις μια «αριστερής» συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ, στις αυριανές μάχες «απέναντι στη Δεξιά». Και σε όλα αυτά η παρουσία του κ. Βενιζέλου, αλλά ενδεχομένως και άλλων παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν εμπόδιο.

Αν αυτές είναι οι επιδιώξεις της Κυρίας Γεννηματά και του επιτελείου της, το ερώτημα είναι γιατί ο απλός Κεντρώος ψηφοφόρος – ο ταλαιπωρημένος από το ΣΥΡΙΖΑ πολίτης της μεσαίας τάξης – να ακολουθήσει…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή