Γιατί η Γερμανία ονομάστηκε «δόκτορ Νο» στο ΝΑΤΟ και γιατί το Βερολίνο δεν επιτρέπει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Ένα διόλου κολακευτικό παρατσούκλι φαίνεται ότι αποκτά η Γερμανία, μετά και τη νέα άρνησή της, την περασμένη Παρασκευή, να σταλούν στην Ουκρανία τανκς τύπου Leopard, όχι από την ίδια, αλλά από χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, όπως η Πολωνία.

Ήδη, διεθνή ΜΜΕ χρησιμοποιούν τον όρο «δόκτορ Νο» (σ.σ. δόκτορ Όχι, όπως ο αντίπαλος του Τζέιμς Μποντ, στην πρώτη ταινία της σειράς) για να περιγράψουν τη στάση του Βερολίνου για το θέμα, ενώ στο Κίεβο επικρατεί απογοήτευση από τα αποτελέσματα της συντάντησης στο Ραμστάιν της Γερμανίας, όπου ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους, επέμενε στις επιφυλάξεις της χώρας του έναντι της προοπτικής αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Γιατί χρειάζονται τανκς

Κατ’ αρχάς, ένα caveat: η Γερμανία έχει ήδη στείλει προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία έχουν ενισχύσει δραματικά την αεράμυνα της χώρας έναντι των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, μάλιστα, το σύστημα IRIS-T που μόλις έφθασε στη χώρα είχε σχεδόν 100% επιτυχία στην κατάρριψη ρωσικών βλημάτων με στόχο την Ουκρανία, ενώ και το σύστημα Gepard έχει αποδειχθεί «λίρα εκατό» για την ουκρανική άμυνα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η αποστολή τανκς στο Κίεβο θα έκανε πολύ πιθανή μια εαρινή αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στο Ντονμπάς και τη Χερσώνα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στην Ουκρανία, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνευσης με τη Μόσχα και ανατρέποντας τη λογική των «δεδομένων στο πεδίο» που επικαλείται η Μόσχα, όταν μιλά για ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Τα επιχειρήματα του Βερολίνου

Από την άλλη, πάντως, το Βερολίνο, ως βασικές αιτίες της άρνησής του να στείλει Leopard στην Ουκρανία προβάλλει τρία βασικά επιχειρήματα, σχεδόν από την αρχή του πολέμου:

Πρώτον, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αποστολή τανκς να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη χρήση πυρηνικών, όπλων, καθώς οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκφράζουν ανησυχίες, τόσο για τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, όσο και για την τοποθέτηση αντιαεροπορικών συστημάτων σε κτίρια της Μόσχας.

Δεύτερον, και παρά τις διαψεύσεις σχετικών δημοσιευμάτων, το Βερολίνο αποκλείει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, όσο οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν να στείλουν άρματα τύπου Abrams, κάτι που αποκλείστηκε προς το παρόν και μετά τη συνάντηση στο Ραμστάιν. Με απλά λόγια, η Γερμανία λέει ότι δεν θα είναι αυτή που θα στείλει πρώτη τανκς, αλλά θα ακολουθήσει την Ουάσινγκτον.

Εμμονή στο «όχι»

Τρίτον, ειδικά για το «όχι» του Βερολίνου στο αίτημα της Πολωνίας να στείλει Leopard στην Ουκρανία, οι λόγοι είναι και πρακτικοί (η Γερμανία εκτιμά ότι η Βαρσοβία θα επιχειρήσει να τα αντικαταστήσει με αμερικανικά άρματα μάχης), αλλά και γεωστρατηγικοί, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η Πολωνία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη δυτική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σχετικά μακριά από τις εχθροπραξίες.

Όπως και νά’χει, πάντως, προς το παρόν το Βερολίνο φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για τα Leopard από άλλες χώρες (για τανκς από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, ούτε λόγος, καθώς εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να καταστούν ετοιμοπόλεμα, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να οφελήσει την Ουκρανία που χρειάζεται βοήθεια εδώ και τώρα).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή