Γιατί η Κομισιόν «βάζει στο στόχαστρο» την Amazon – Κατηγορίες μετά από έρευνα δύο ετών, τι απαντά η εταιρεία

Μετά την Google και την Apple, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έβαλε στο «στόχαστρό» της και την Amazon, την οποία και κατηγόρησε επισήμως για στρέβλωση του ανταγωνισμού, κινώντας σχετική διαδικασία σε βάρος της επιχείρησης.

Η Βεστάγκερ «ξαναχτυπά»

Η Βεστάγκερ, μάλιστα, έγραψε στο Twitter ότι «καταλήξαμε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Amazon έχει καταχραστεί παράνομα τη δεσπόζουσα θέση της ως πάροχος υπηρεσιών αγοράς σε Γερμανία και Γαλλία. Μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ευαίσθητα δεδομένα μεγάλης κλίμακας για να ανταγωνιστεί μικρότερους εμπόρους λιανικής», ενώ η Επιτροπή σημείωσε ότι «η Amazon βασίζεται συστηματικά σε στοιχεία ιδιωτικών επιχειρήσεων ανεξάρτητων πωλητών, οι οποίοι πωλούν μέσω της πλατφόρμας της, προς όφελος της δικής της λιανικής επιχείρησης, η οποία ανταγωνίζεται άμεσα με αυτούς τους τρίτους πωλητές».

Και δεύτερη έρευνα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η επιχειρηματική πρακτική της εταιρείας να παρέχει μία αγορά (marketplace) για τρίτους πωλητές στην πλατφόρμα της υπήρξε το επίκεντρο της έρευνας, με τους αξιωματούχους της Κομισιόν να εξετάζουν την πιθανότητα η Amazon να εκμεταλλεύτηκε τις πληροφορίες που λάμβανε από τους τρίτους πωλητές, σε μία προσπάθειά της να τους ανταγωνιστεί. Επίσης, η Κομισιόν ερευνά την εταιρεία και για πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση των λιανικών προσφορών της, καθώς και των προσφορών πωλητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και διάθεσής της.

Διαφωνεί η Amazon

Απαντώντας στις κατηγορίες, η Amazon ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής και προσέθεσε ότι «θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι έχει ακριβή κατανόηση των γεγονότων». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας λιανικής αγοράς. Σημειώνεται ότι για ζητήματα ανταγωνισμού η Amazon ερευνάται και από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, ενώ η WSJ εκτιμά ότι για τις τρέχουσες κατηγορίες η εταιρεία μπορεί να «φάει» πρόστιμο ίσο με το 10% του ετήσιου τζίρου της.

Καμία δημοσίευση για προβολή