Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των νέων ασθενών

κοροναϊός κρούσματα

H κυβέρνηση αποδέχθηκε χθες την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για παράταση, κατά μία εβδομάδα, των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, για δύο λόγους :

  • Γιατί ο υψηλότατος αριθμός κρουσμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική και ως εκ τούτου επικίνδυνη, αλλά και διότι,
  • Πολλά κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής κρίνουν ότι τυχόν χαλάρωση των μέτρων αυτή τη στιγμή, θα έστελνε λάθος σήμα – «σήμα χαλάρωσης, την ώρα που η Ομικρον σαρώνει».

Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης 

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων αποτυπώθηκε στη χθεσινή παρέμβαση του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίγκα Μαγιορκίνη, ο οποίος χτύπησε “καμπανάκι” για τη μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας ότι δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.

Όπως είπε,  σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη συγκεκριμένη παραλλαγή είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά.

Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών – μέχρι και 60 μέρες – από την αρχική λοίμωξη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση», εξήγησε ο καθηγητής.

Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες 

Στη συνέχεια ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα. Και επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, προκειμένου να επανεξετάσουν την υγειονομική κατάσταση της χώρας και να εισηγηθούν είτε την άρση των μέτρων είτε τη συνέχισή τους μέχρι τα τέλη του μήνα.

Μεγάλη ανησυχία από την έκρηξη των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσηλειών παιδιών και νέων 

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, τους ειδικούς αλλά και τους γονείς, προκαλεί η έκρηξη των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και την αύξηση των νοσηλειών στις ηλικίες 4-18 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή +31.59%.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή