Γιατί η Λιθουανία ζήτησε από τους πολίτες της να… πετάξουν τα κινεζικής παραγωγής κινητά τηλέφωνά τους

Σε μια εξαιρετικά ριζοσπαστική κίνηση προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Μαργκιρις Αμπουκεβίσιους, παρουσιάζοντας ειδική έκθεση του κρατικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της χώρας.

Λογισμικό λογοκρισίας

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, κινεζικά κινητά τηλέφωνα περιλαμβάνουν ειδικό… λογοκριτικό λογισμικό το οποίο δεν επιτρέπει την αποστολή κειμένων που περιλαμβάνουν φράσεις όπως «ελευθερώστε το Θιβέτ», «ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή/και «δημοκρατία τώρα». Η δυνατότητα αυτή στο λογισμικό του τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την «περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση οποιαδήποτε στιγμή, ανέφερε η έκθεση.

Κενά ασφαλείας

Η έκθεση αναφέρει ότι η λίστα με τους όρους και τις εκφράσεις που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές συστήματος του τηλεφώνου Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει σήμερα 449 όρους στα κινέζικα και ενημερώνεται συνεχώς. Επίσης, τόνισε ότι το τηλέφωνο Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη, ενώ ανέφερε ότι κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στο τηλέφωνο P40 5G της κινεζικής Huawei.

«Μην αγοράζετε νέα κινεζικά τηλέφωνα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σημείωσε: «Η σύστασή μας είναι να μην αγοράσετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγείτε από αυτά που έχουν ήδη αγοραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας επιδεινώθηκαν πρόσφατα. Η Κίνα ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρέσβη της από το Πεκίνο και είπε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η διπλωματική της αποστολή της στη Λιθουανία θα έφερε την ονομασία Γραφείο Αντιπροσώπου της Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά το λογισμικό των κινεζικών κινητών που εξάγονται σε άλλες χώρες διαφέρει -συχνά δραματικά- από αυτό για συσκευές εγχώριας κατανάλωσης. Κατ’ αρχάς, τα περισσότερα κινητά στην Κίνα που «τρέχουν» με Android δεν διαθέτουν υπηρεσίες Google, αλλα τις αντίστοιχες άλλων εταιρειών ή των κατασκευαστών, ενώ δεν παρέχουν υποστήριξη και σε πλατφόρμες όπως το Facebook, αλλά στις αντίστοιχες κινεζικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή