Γιατί η Μoody’s ανησυχεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – Τι φοβάται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Κατά δυο βαθμίδες αναβάθμισε ο οίκος Moody's την Ελληνική οικονομία
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ανησυχίες εκφράζει η Moodys για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο φόβος αύξησης του ποσοστού τους οφείλεται στο μέτρο αναστολής πληρωμών των δανειακών δόσεων ενήμερων δανείων που ανακοινώθηκε εκτάκτως λόγω του κοροναϊού.

Αυτή την στιγμή: Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται μεταξύ 35%- 40% των συνολικών δανείων της χώρας, με τα περισσότερα να είναι επιχειρηματικά. Αρκετά πάνω από τον  Ευρωπαϊκό μέσο  όρο ο οποίος βρίσκεται στο 6%. Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το 2017 το ποσοστό ήταν 50%.

Οι κρίσιμοι κλάδοι: Το μέτρο αναστολής πληρωμών δόσεων αφορά το 16% των  εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού ελληνικού συστήματος. Αυτό το γεγονός, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα “κόκκινα’’ μπορεί να ανέλθουν στο 56%.  Η αύξηση κυρίως θα οφείλεται σε επιχειρηματικά δάνεια κλάδων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες κατά την διάρκεια του Lock Down καθώς και κλάδων οι οποίοι αργούν να ανακάμψουν συγκριτικά με τους υπόλοιπους οικονομικούς τομείς. Τρανά παραδείγματα αποτελούν τα δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων, του εμπορίου και της εστίασης.

Σκοπός φέτος: Eίναι η διατήρηση του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων, για αυτό και λήφθηκε το μέτρο αναστολής δόσεων. Η αγορά  ανησυχεί για τις  συσσωρευμένες απλήρωτες δόσεις οι οποίες είναι αβέβαιο σε μερικούς μήνες πόσο εύκολα  θα αποπληρωθούν.  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το νέο κύμα δανείων με ευνοϊκότερους όρους που θα δίνεται από τις τράπεζες στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας καθιστά ακόμη περισσότερο αβέβαιη την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Προς το παρόν πάντως, φαίνεται πως οι τράπεζες συνεχίζουν να ελέγχουν με αυστηρούς όρους τους δανειολήπτες.

Οι δηλώσεις της ΕΚΤ: Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκφράζουν ανησυχίες. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, από τον κοροναϊό θα πληγούν περισσότερο οι  χώρες οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Η έλλειψη ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας το οποίο προϋπήρχε  της πανδημίας. Κλειδί στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης – η οποία άλλωστε παρουσιάζεται αναιμική τα τελευταία έτη- ώστε να επιβιώσουν οι τράπεζες αλλά και η πραγματική οικονομία.

Τα μέτρα ενίσχυσης: Ελπίδα δίνει το υπό συζήτηση και έγκριση μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα των 750 δις Ευρώ της ΕΕ, για επιδοτούμενη κυρίως χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας  αλλά και αναπτυξιακών επενδύσεων , με την μερίδα του λέοντος στις χώρες του Νότου, που μπορεί κάλλιστα να επιφέρει σε βάθος επταετίας θετική ανατροπή στην σημερινή γενική δυσμενή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή