Γιατί η Μόσχα στηρίζει την Αθήνα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια – Το μήνυμα Λαβρόφ και η «προσφορά» διαμεσολάβησης με την Τουρκία

Λαβρόφ 12 μίλια

Η δήλωση Λαβρόφ ότι είναι απολύτως νόμιμη η απόφαση της Ελλάδας να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και πως αποτελεί δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 μίλια ήταν καλοδεχούμενη στην Αθήνα. Ταυτόχρονα όμως, η στήριξη της Μόσχας οριοθετείται και ερμηνεύεται και μέσα στο σύνθετο πλέγμα που διαμορφώνουν οι, δύσκολες, αμερικανο-ρωσικές σχέσεις από την μία πλευρά και οι, ιδιόμορφοι, ρωσο-τουρκικοί δεσμοί από την άλλη.

“Δικάιωμα κάθε κράτους τα χωρικά ύδατα έως τα 12 μίλια”

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την χθεσινή ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε, έκανε δύο κινήσεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο: Αφενός στήριξε την Ελλάδα στα 12 μίλια και αφετέρου προσφέρθηκε εκ νέου για ρωσική διαμεσολάβηση με την Τουρκία (όπως είχε πράξει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα).

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, και κατά τις αναρτήσεις επίσης της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο εύρος των χωρικών υδάτων, διαμήνυσε ότι από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να τα καθορίσει έως και 12 μίλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη απόφαση την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και προσέθεσε: «Άλλο πράγμα», δήλωσε, «όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Προσφορά διαμεσολάβησης με την Τουρκία

Από εκεί και πέρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Και αναφερόμενος στην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είπε πως είναι ο σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα.

Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι “εάν η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε».

Τι επιδιώκει η Μόσχα

Εμπειροι διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα αποκωδικοποιούν αυτό το τριπλό μήνυμα Λαβρόφ επισημαίνοντας δύο στοιχεία:

  • Η δήλωση για τα 12 μίλια είναι θετική, αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με «φιλελληνική» προσέγγιση όσο με το πάγιο δόγμα της ρωσικής διπλωματίας σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς συνθήκες είναι «ταμπού» και τα εδαφικά ζητήματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέμα διαπραγμάτευσης. Για την Μόσχα, τα σύνορα καθορίζονται μετά από πολέμους και αλλάζουν μόνον με πολέμους.
  • Η προσφορά διαμεσολάβησης προς την Αγκυρα έχει ως πρώτο αποδέκτη την Αθήνα μεν, αλλά απευθύνεται κυρίως στην Ουάσιγκτον. Η προεδρία Μπάιντεν ξεκινά με οιωνούς παγετού στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει ήδη ψυχροπολεμικά μηνύματα προς τον νέο αμερικανό πρόεδρο θεωρώντας ότι στο επιτελείο κυριαρχούν τα στελέχη αντιρωσικού αισθήματος, και η Μόσχα αναζητά ερείσματα και, ad hoc έστω, συμμαχίες για μια μακρά διπλωματική αναμέτρηση με τον Λευκό Οίκο. Ητοι, χρησιμοποιεί την ειδική σχέση της με την Τουρκία για να προσφέρει διαμεσολάβηση στην Αθήνα, προσβλέποντας ως αντάλλαγμα να μπει «σφήνα» στην αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο “παγετός” Πούτιν – Μπάιντεν

Ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος χθες για το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στην αφετηρία της θητείας Μπάιντεν: Δήλωσε ότι η Μόσχα εφαρμόζει φιλική πολιτική προς την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο οι δύο χώρες θα μπορούσε να πειστούν πως η Ρωσία είναι απέναντί τους.

«Οι Αμερικανοί», είπε, «προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι λογικοί πολιτικοί βλέπουν όλο το υπόβαθρο, δηλαδή ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού.

» Δεν υπάρχει διπλωματία σ’ αυτό, αλλά ο ωμός δημόσιος εξαναγκασμός. Αμερικανοί διπλωμάτες σε όποια χώρα υπηρετούν σε αντίθεση με όλους τους κανόνες δεν διστάζουν να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή