Γιατί η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χάνει την ομάδα της εντός των Βρυξελλών;

Είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη, η οποία ηγήθηκε του μπλοκ μέσα στη πανδημία, επιδιόρθωσε τους φθαρμένους δεσμούς με την Αμερική και τώρα ηγείται ενός πολέμου. Αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να κρατήσει την ομάδα της ενωμένη.

Με σχεδόν ένα χρόνο να απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ηγείται η Φον ντερ Λάιεν, έχει δει έναν αυξανόμενο αριθμό ανώτερων στελεχών να αναζητούν άλλες ευκαιρίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός της έγινε ο τελευταίος κορυφαίος επίτροπος της ΕΕ που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πατρίδα του για να επανέλθει στην εσωτερική πολιτική. Άλλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι στους ρόλους τους, έχουν αρχίσει να αντιτίθενται στις πολιτικές της.

Εν τω μεταξύ, οι εικασίες είναι άφθονες σχετικά με το μέλλον της Φον ντερ Λάιεν και εάν η 64χρονη πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θα επιδιώξει μια δεύτερη πενταετή θητεία στη διοίκηση του πιο ισχυρού θεσμού της ΕΕ.

Εν μέσω της αβεβαιότητας και της διατάραξης των αλλαγών προσωπικού, η μηχανή των Βρυξελλών «έχει ακόμα μπροστά της». Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν εξοντωτική πίεση από τον πληθωρισμό, ενώ οι πολιτικές ελίτ αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη μετανάστευση και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η σταθερή ηγεσία δεν ήταν ποτέ πιο απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ΕΕ.

«Στη δυναμική της Επιτροπής, είναι τώρα πιο εκτεθειμένη από ποτέ», δήλωσε ένας ανώτερος πολιτικός σύμβουλος που έλαβε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα. Καθώς οι βασικοί αναπληρωτές της «εγκαταλείπουν το πλοίο», είπε, Η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να είναι «φτερό στον άνεμο».

Σε 11 μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί την πενταετή αναστάτωση της με εκλογές για την επιλογή περισσότερων από 700 μελών του Κοινοβουλίου του μπλοκ στις 27 χώρες μέλη της. Στον απόηχο αυτής της ψηφοφορίας, θα διοριστεί ένα νέο εκτελεστικό όργανο – η ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και ενδεχομένως ένας νέος πρόεδρος για να αντικαταστήσει τη Φον ντερ Λάιεν.

Αλλά ενώ δεν έχει πει αν θα είναι ξανά υποψήφια για πρόεδρος, πολλοί από τους επιτρόπους της δεν περιμένουν να μάθουν και χαράσσουν δική τους πορεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε ένα κύμα αποχωρήσεων και ανακοινώσεων από το Berlaymont, όπως είναι γνωστή η έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόβαθμων βαθμίδων της.

Την Πέμπτη, ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχασε τον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής το 2019, αλλά τώρα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μια άλλη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Φον ντερ Λάιεν, «έχει βάλει στο μάτι» τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία μένει κενή στο τέλος του έτους. Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Δανό επίτροπο να αποφύγει τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων.

Εάν κερδίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Βεστάγκερ θα φύγει μέχρι το φθινόπωρο. Εάν δεν το κάνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άβολους τελευταίους μήνες για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εντός της Επιτροπής, όπου θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται παρόλο που η προϊσταμένη της ξέρει ότι ήθελε να φύγει.

Η επίτροπος της ΕΕ για την καινοτομία και την έρευνα Mariya Gabriel έχει ήδη παραιτηθεί. Επέστρεψε στη Βουλγαρία για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Άλλοι έχουν επίσης τα μάτια τους στραμμένα στη ζωή πέρα από τις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski περνά πολύ χρόνο στην πατρίδα του, την  Πολωνία, λένε οι επικριτές του, εις βάρος των καθηκόντων του στην ΕΕ.

Στυλ ηγεσίας

Κατά κάποιο τρόπο, ο ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας είναι ένα φυσικό μέρος του τελευταίου έτους οποιουδήποτε πολιτικού καθεστώτος, καθώς τα άτομα στρέφουν την προσοχή τους στο επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί πλήρως γιατί η Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν κατακερματίζεται.

Το στυλ ηγεσίας της μπορεί επίσης να φταίει. Από τις περισσότερες απόψεις, είχε μια καλή προεδρία, ενισχύοντας το προφίλ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεθνώς εν μέρει καλλιεργώντας μια στενή σχέση συνεργασίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ακόμα κι έτσι, από την αρχή, το στυλ διαχείρισής της έχει ενοχλήσει ορισμένους συναδέλφους. Καθώς απέκτησε διεθνές κύρος για να ηγηθεί της απάντησης της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ίδια τα χαρακτηριστικά που την έκαναν προσφιλή στους Αμερικανούς η συγκεντρωτική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων αποξένωσε τους δικούς της επιτρόπους στις Βρυξέλλες.

Έπαιρνε αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών, με μόνο μια μικρή κλίκα συμβούλων. Οι επίτροποι συχνά αισθάνονταν αποκλεισμένοι, ακόμη και όταν η εν λόγω πολιτική επηρέαζε άμεσα τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ενώ οι περισσότερες εσωτερικές συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν ιδιωτικά, αρκετές λάμψεις δυσαρέσκειας ξέσπασαν πρόσφατα στο φως, μερικές φορές απειλώντας ακόμη και να εκτροχιάσουν την ατζέντα της Φον ντερ Λάιεν.

Μια άλλη πρόσφατη πηγή αγανάκτησης ήταν η ανακοίνωσή της  τον Μάιο στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ ότι η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετανάστευση. Η Φον ντερ Λάιεν έκλεισε τη συμφωνία μόνη της, αφήνοντας όχι μόνο τους επιτρόπους της αλλά και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να προσπαθούν να βρουν λεπτομέρειες.

 

 

 

Με πληροφορίες του Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή