Γιατί η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό στην Αρκτική; – Το νέο πυρηνικό «υπερόπλο» Poseidon 2M39 και η παγκόσμια ανησυχία για την τορπίλη των 100 μεγατόνων

Ρωσία Αρκτική

Το πυρηνικό «υπερόπλο» Poseidon 2M39 είναι εδώ και καιρό η νέα μεγάλη απειλή που προβάλει και, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, αναπτύσσει ταχύτατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και, ταυτόχρονα, είναι και η νέα μεγάλη αγωνία των στρατιωτικών επιτελείων της Δύσης.

Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να ασχολείται προσωπικά με την πορεία ανάπτυξης του Poseidon 2M39, το Κρεμλίνο διαρρέει ότι το project προχωρά γρήγορα, και οι πληροφορίες θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει διαρκή ενημέρωση για κάθε στάδιο των δοκιμών από τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

Υπερσυγκέντρωση ρωσικού στρατού στην Αρκτική

Εως πρόσφατα, στην Ουάσιγκτον στις δυτικές πρωτεύουσες εκφράζονταν έντονες αμφιβολίες για την ύπαρξη του προγράμματος, εσχάτως όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι το όπλο είναι “υπαρκτό” και ότι οι δοκιμές του προχωρούν. Και η ανησυχία τους εντείνεται τις τελευταίες ημέρες από την υπερσυγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Αρκτική – μια υπερσυγκέντρωση, η οποία φαίνεται να έχει στόχο την δοκιμή των νέων όπλων της Ρωσίας, ανάμεσά τους και της πυρηνικής τορπίλης Poseidon 2M39.

Όπως δήλωσε στο CNN o επικεφαλής των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών, αντιναύαρχος Νιλς Αντρέας Στενσενς, το Poseidon αξιολογείται ως «μέρος νέου τύπου πυρηνικών όπλων το οποίο έχει επιρροή πολύ πέρα από την περιοχή στην οποία το δοκιμάζουν αυτήν τη στιγμή».

Η πυρηνική υπερ-τροπίλη των 100 μεγατόνων

Το συγκεκριμένο όπλο προωθείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με ταχύτητα 115 μίλια την ώρα και κινείται σε μεγάλα βάθη μέχρι και 3.300 πόδια. Έχει ισχύ 100 μεγατόνων, η οποία είναι ικανή να παράγει ένα γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα για να καταστρέψει τις παράκτιες πόλεις ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας αποκάλυψαν πρόσφατα την ύπαρξη αυτής της ρωσικής υπερ-τορπίλης ισχύος 100 μεγατόνων η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN,  «μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες παράκτιες πόλεις με ραδιενεργά τσουνάμι», ενώ δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητά άμεσες λύσης απάντησης στην Μόσχα.

Η ρωσική παρουσία στην Aρκτική όμως περιλαμβάνει δοκιμές και με βομβαρδιστικά καθώς και με αεροσκάφη τύπου MiG31BM. Φέρονται επίσης να δοκιμάζονται και νέα συστήματα ραντάρ κοντά στην ακτή της Αλάσκας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή βρέθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγο καιρό αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer τα οποία  ολοκλήρωσαν αποστολές στην ανατολική Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η Μόσχα ενεργοποιεί στρατιωτικές βάσεις του Ψυχρού Πολέμου

«Υπάρχει σαφής στρατιωτική πρόκληση από τους Ρώσους στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης παλαιών βάσεων του Ψυχρού Πολέμου και της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στη χερσόνησο Κόλα κοντά στην πόλη του Μούρμανσκ» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNN.

Οι δορυφορικές εικόνες που έχει εξασφαλίσει το CNN, δείχνουν την αργή και μεθοδική ενίσχυση των στρατιωτικών αεροδρομίων και των λεγόμενων βάσεων Trefoil, όπως ονομάζονται από το σχήμα των τριών πτερύγων τους που φέρουν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής σημαίας – σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η Ρωσία ανακαινίζει αεροδρόμια και εγκαταστάσεις ραντάρ της Σοβιετικής εποχής, κατασκευάζει νέα λιμάνια και κέντρα αναζήτησης και διάσωσης, ενώ αναπτύσσει το στόλο της με πυρηνικά και συμβατικά παγοθραυστικά», δήλωσε ο υπολοχαγός Τόμας Κάμπελ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο CNN.

Καμία δημοσίευση για προβολή