Γιατί, και πως, ο Ερντογάν επιδιώκει «τετελεσμένα» στην Κρήτη: Επιχειρεί ντε φάκτο εφαρμογή του τουρκολυβικού μνημονίου. Η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου που εξόργισε την Αγκυρα

Γιατί, και πως, ο Ερντογάν επιδιώκει «τετελεσμένα» στην Κρήτη

Ο Ερντογάν είδε… φως και (ξανα)μπήκε: Με πολιτικό κενό εν όψει εκλογών – και μακράς, όπως όλα δείχνουν περιόδου κυβερνητικής αβεβαιότητας – στην Γερμανία, με την Ευρώπη σοκαρισμένη και αμήχανη για τον αποκλεισμό της από την νέα γεωπολιτική συμφωνία Μπάιντεν και Τζόνσον κόντρα στην Κίνα, και με την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν να αφήνει ανοιχτό πεδίο παιχνιδιού σε Ασία και Μέση Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε το τουρκολυβικό σύμφωνο. Και σπεύδει στην αξιοποίησή του, την ώρα που κρατά ανοιχτό τον νέο εκβιασμό προς την Ε.Ε. και τις απειλές για έναν νέο «υβριδικό πόλεμο» με όπλο τους αφγανούς πρόσφυγες.

Επιχείρηση ντε φάκτο εφαρμογής του τουρκολυβικού μνημονίου

Η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας για έρευνες περιοχές ανατολικά της Κρήτης είναι το αποτύπωμα της επιστροφής του τούρκου προέδρου στην τακτική των «ζυγισμένων προκλήσεων». Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του τουρκολυβικού Μνημονίου και, σύμφωνα με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, περιλαμβάνει δύο πολύ συγκεκριμένα μηνύματα από την πλευρά Ερντογάν:

  • Την επιδίωξή του να κατοχυρώσει «δικαιώματα» στην ανατολική Μεσόγειο στην βάση του τουρκολυβικού Μνημονίου
  • Την ισχυρή ενόχληση της Αγκυρας για την πρόσφατη άσκηση «Dynamic Guard 21-II», δυτικά της Κρήτης.

Η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου που εξόργισε την Αγκυρα

Ηταν η άσκηση του ΝΑΤΟ, με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τύφλωσης εχθρικών ραντάρ και οπλικών συστημάτων που ανέδειξε καίρια τη στρατηγική σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας αλλά και της Συμμαχίας η Κρήτη.

Και, κυρίως, ήταν μια πολυεθνική νατοϊκή άσκηση σε θαλάσσια περιοχή, εκεί όπου υποτίθεται αρχίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην “Dynamic Guard 21-I” μετείχαν ισχυρές ελληνικές δυνάμεις, όπως οι φρεγάτες «ΑΔΡΙΑΣ» και «Ναβαρίνο», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», το ταχύ περιπολικό κατεθυνόμενων βλημάτων «Γρηγορόπουλος», ένα ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στη Ναυτική Βάση της Σούδας, καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στη 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Μετείχαν επίσης ναυτικές μονάδες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και μέσα που υπάγονται στο Διακλαδικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).

Κατά την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ στους βασικούς στόχους της άσκησης ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχουσών μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2 και της χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ) και αντιπυραυλικών διαδικασιών.

Η Αγκυρα έσπασε το μορατόριουμ

Τόσο το πλαίσιο αυτό, όσο και το γεγονός ότι η νατοϊκή άσκηση έγινε πέριξ των ορίων του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου δεν άρεσε καθόλου στην Αγκυρα. Και ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει σπάζοντας το μορατόριουμ που είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιχειρώντας να εφαρμόσει στην πράξη την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Εκεί ακριβώς προσβλέπει η νέα τουρκική NAVTEX με τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων με τα υποτιθέμενα εξωτικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυθαίρετα έχει ορίσει και καταγράφονται στην επιστολή – ρηματική διακοίνωση της 18ης Μαρτίου του 2020.

Το επόμενο βήμα εκτιμάται, από τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, πως θα είναι η έλευση στην περιοχή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Yunus-S, για το οποίο έχει εκδοθεί NAVTEX από την Αττάλεια για επιστημονικές έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα» σε περιοχή όμως που επικαλύπτει μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή