Γιατί ο Άδωνις πιστεύει στο «θαύμα» των επενδύσεων

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα «στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλώνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην «Καθημερινή», κατά την οποία αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης  προκειμένου να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το προσχέδιο του νόμου θα είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα, ενώ το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο προς διαβούλευση στο τέλος του μήνα και τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ολη η ιδέα του διυπουργικού –όπως εξελίσσεται τελικά– νομοσχεδίου, καθώς θα περιλαμβάνει διατάξεις και άλλων υπουργείων, είναι να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισαχθούν διατάξεις που θα αφορούν:

  • τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών,
  • το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ),
  • την ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου,
  • τον έλεγχο της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.
  • τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων,
  • την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην πιστοποίηση της ταυτότητας των προϊόντων

Εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων

Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και των ελεγκτικών εταιρειών –ενός επιπέδου και άνω– στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων.

Το κράτος θα μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις εκ των υστέρων. Δηλαδή, δεν χάνει το κράτος το δικαίωμα του ελέγχου, αλλά δεν θα σταματά η επένδυση λόγω του ελέγχου. Σε περίπτωση που το κράτος διαπιστώσει ψευδή πιστοποίηση επένδυσης, θα προβλέπονται πολύ βαριές κυρώσεις όχι μόνο για τον επενδυτή αλλά και για την ελεγκτική εταιρεία. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες να κινούνται γρήγορα.

Ενδεχομένως στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και κάποιες αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο σε ορισμένα παραμετρικά του σημεία. «Στόχος μας είναι, λέει ο κ. Γεωργιάδης, σε αυτό το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αποτυπώνεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Γιατί μπορεί να γίνει σήμερα ό,τι δεν έγινε χθες

Και στο παρελθόν έχουν θεσμοθετηθεί συγκεκριμένες προθεσμίες για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, χωρίς όμως στην πράξη να εφαρμοσθεί η νομοθεσία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, όμως θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να το πετύχει γιατί έχει, όπως λέει, τρία πλεονεκτήματα.

«Πρώτον, έχουμε έναν πρωθυπουργό που ενδιαφέρεται πάρα πολύ για αυτό το ζήτημα. Μας πιέζει ο ίδιος επί καθημερινής βάσης για το θέμα των επενδύσεων και αυτό είναι καλό, διότι μας δίνει την πολιτική αρμοδιότητα να πιέσουμε και εμείς παρακάτω. Δεύτερον, έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια θητείας και έχουμε χρόνο να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Τρίτον, ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με τη σωστή ατζέντα. Δεν είπε “ψηφίστε με για να σας βάλω στο Δημόσιο ή για να σας δώσω τη 14η σύνταξη”. Είπε “ψηφίστε με για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, για να πάρει μπρος η οικονομία, για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις”. Επομένως, έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση για να κάνουμε πράγματα».

Από το newsroom του economico.gr – Επεξεργασία συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη στην «Καθημερινή» (Δήμητρα Μανιφάβα)