Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά… να συγκυβερνήσει: Το πολιτικό αδιέξοδο, ο φόβος των εκλογών και ο πόλεμος στον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ»

Τσίπρας συγκυβέρνηση
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρήσε συνέντευξη, στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7:00» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, Τετάρτη 19 Ιούνιου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του την Τετάρτη στην Βουλή είπε ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκονται σε κατάσταση πανικού» και εκπέμπουν «εικόνα απόλυτης παράλυσης».

«Είστε μια κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες έχει χάσει τον έλεγχο και κάνει τρία πράγματα: υβρίζει όσους κάνουν κριτική, απειλεί όσους θα έπρεπε να προστατεύσει, προκαλεί αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη», είπε και κάλεσε και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να «παραδεχθούν την αποτυχία τους».

Χθες, στην συνέντευξή του στο Open, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι «ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους διότι αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, αισθάνεται να περιορίζονται τα δικαιώματά του και βλέπει ταυτόχρονα μια αυταρχική πολιτική».

Το “πολιτικό μορατόριουμ” και η αποχή από τα “προκλητικά νομοθετήματα”

Παρ’ όλα αυτά –  παρ’ ότι δηλαδή εις διπλούν μέσα σε δύο 24ωρα, διέγνωσε ότι η χώρα έχει μια κυβέρνηση αυταρχική, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών -, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζήτησε εκλογές. Αντιθέτως ζήτησε «πολιτικό μορατόριουμ»:  Κάλεσε την κυβέρνηση «να μην νομοθετεί προκλητικά νομοθετήματα» και πρότεινε «να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε έστω και τώρα και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, πώς μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει – η πρώτη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν είχε προτείνει την τοποθέτηση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού ως υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Αυτή την φορά όμως, εμπλούτισε την πρότασή του και με τον όρο των «μη προκλητικών νομοθετημάτων».

Σε πρώτο χρόνο, ο όρος αυτός παραπέμπει – κατά την κυβέρνηση τουλάχιστον – σε εκβιασμό.

«Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας για το πολιτικό μορατόριουμ;  Θέλει αντάλλαγμα για να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους;», ήταν το μάλλον εύλογο ερώτημα που έθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση από την… δεδηλωμένη;

Σε δεύτερο χρόνο, η πρόταση Τσίπρα παραπέμπει περισσότερο σε συγκυβέρνηση, κόντρα στην λαϊκή εντολή και την δεδηλωμένη. Κι εδώ την απάντηση ίσως την έδωσε, επίσης εύλογα, η «Καθημερινή» γράφοντας στο κύριο άρθρο της:

  • «Χθες εισήχθη στο πολιτικό λεξιλόγιο της χώρας ο όρος της «προκλητικής» νομοθέτησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση «να μη νομοθετεί προκλητικά νομοθετήματα», για να μη διεγείρει έτσι αντιπολιτευτικές συναθροίσεις. Προτείνεται δηλαδή στην πλειοψηφία, που έχει τη δεδηλωμένη, να παραιτηθεί από τη συνταγματική αποστολή της με αντάλλαγμα τον σεβασμό της δημόσιας υγείας από την πλευρά της μειοψηφίας. Προτείνεται η αναστολή της νομοθετικής λειτουργίας υπό το φόβητρο της εξωκοινοβουλευτικής υποδαύλισης της πανδημίας. Χρειάζεται όντως μορατόριουμ. Μορατόριουμ στη δημαγωγική ανευθυνότητα».

Ο φόβος των εκλογών

Πίσω από την πρόταση Τσίπρα όμως υποκρύπτονται και δύο φόβοι, στους οποίους δεν αναφέρθηκε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η «Καθημερινή»:

  • Ο φόβος των δημοσκοπήσεων και των εκλογών
  • Ο φόβος του εμφύλιου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές, που έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου δείχνουν μεν ένα κύμα κόπωσης και δυσαρέσκειας – δείχνουν όμως και ότι αυτό το κύμα δεν μπορεί να το καβαλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσαρέσκεια και οι όποιες διαρροές της κυβέρνησης είτε διοχετεύονται και μένουν «ακίνητες» στην δεξαμενή των αναποφάσιστων, είτε οδεύουν προς τα δεξιά της ΝΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού τους επόμενους μήνες.

Ο πόλεμος στον “βαθύ ΣΥΡΙΖΑ”

Την ίδια ώρα, ο Αλεξης Τσίπρας δεν δείχνει να μπορεί να κάνει και πολλά για να συντάξει στοιχειωδώς το κόμμα του και τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ». Χθες, στο Open, βρέθηκε ξανά απολογούμενος για την υπόθεση Κουφοντίνα, την γραμμή Δρίτσα και τις διαδηλώσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του τρομοκράτη.

Και τα τελευταία 24ωρα επίσης, το προσφιλές ανάγνωσμα της Κουμουνδούρου στα social media ήταν ο δημόσιος καυγάς του Παύλου Πολάκη και του πρώην βουλευτή Γιώργου Κυρίτση με τον… δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο γιατί ο τελευταίος κάλεσε, με άρθρο του, τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει πίσω του τους πρώην υπουργούς-βαρίδια στην επόμενη κυβέρνησή του.

«Ο Λακόπουλος θέλει να διαλέξει την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το τελευταίο post του Παύλου Πολάκη, πριν ο Γιώργος Λακόπουλος απαντήσει με νέο άρθρο υπό τον τίτλο «Κεντρώος ψηφοφόρος, μόνος, ψάχνει για κόμμα».

Καμία δημοσίευση για προβολή