Θοδωρής Καλούδης

Γιατί ο ένας στους δύο πολίτες θέλουν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι θα μετρήσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές

 

Του Θοδωρή Καλούδη

Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc δίνει προβάδισμα στην κυβερνητική παράταξη 10,3%  έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (31,7 έναντι 21,6%), ενώ σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, και συγκεκριμένα το 48,8%, απάντησε «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», έναντι του 25,4% που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται καλύτερα από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του 25,8% που δήλωσε «κανένας από τους δύο».

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι επανακάμπτει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που έτσι κι αλλιώς ήταν πάντα μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, σύμφωνα με τις μετρήσεις όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο επικεφαλής της Marc, Θωμάς Γεράκης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και έναν χρόνο περίπου πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της, εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή. Αντοχή ασυνήθη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία για κυβερνητικά κόμματα στο δεύτερο μισό της θητείας τους, πολλώ δε μάλλον εν μέσω πολλαπλών κρίσεων».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι τόσο καλή η κυβέρνηση, είναι τόσο κακή (και με καμμιά προοπτική) η αντιπολίτευση ή συμβαίνει κάτι άλλο που οδηγεί τους πολίτες να στηρίζουν – παρά τις αρκετές αστοχίες του – το κυβερνητικό σχήμα και να επιμένουν (ο ένας στους δύο, δηλαδή και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, πλην της ΝΔ) ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καλύτερος πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αντιπάλους του;

Αν απομονώσουμε τον ‘θόρυβο’ που προκαλεί η αντιπολίτευση και τα καθοδηγημένα ισοπεδωτικά ‘trolls’ των social media, η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης (περισσότερο ο πρωθυπουργός και ίσως λιγότερο η κυβέρνησή του) έχουν πείσει τους πολίτες ότι ασκούν την εξουσία με  σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στα ουσιώδη.

Στις αλλεπάλληλες κρίσεις που γνώρισε η κοινωνία – κρίσεις ασύμμετρες και εξωγενείς – η κυβέρνηση στάθηκε κοντά στον λαό. Δίπλα στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις, με μια γενναιόδωρη στήριξη, αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο («σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης», που θα έλεγε και ο κ. Ανδρουλάκης). Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (για να προσθέσουμε την πολιτική εργασίας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μείωσης φόρων και στήριξης του κατώτατου εισοδήματος) καθιστά γελοίους τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα για «νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές».

Και αυτά ενώ παράλληλα:

  • Στην δυναμική εξωτερική πολιτική και την αμυντική θωράκιση της χώρας, οι περισσότεροι συμφωνούμε (με βάση της μετρήσεις της κοινής γνώμης), ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει. Ήδη οι δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη θωράκιση της χώρας και τον γεωπολιτικό ρόλο της.
  • Στην οικονομία, η στρατηγική είναι σωστή, με στόχο την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας και τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της.
  • Στις σχέσεις κράτους – πολίτη, υπάρχει πραγματική «καταιγίδα» μεταρρυθμίσεων.

Όλοι μας ταλαιπωρούμαστε από μια δύσκολη πραγματικότητα. Και οι περισσότεροι, την ώρα που θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, των καυσίμων και του σούπερ μάρκετ, γκρινιάζουμε. Δεν έχουμε διάθεση για «γεωπολιτικές αναλύσεις» και τις επιπτώσεις διεθνών κρίσεων. Και μεταξύ μας, οι πολλοί δεν βλέπουν πέρα από τις φουσκωμένες υποχρεώσεις του μήνα. Αυτό είναι που οι αναλυτές ονομάζουν «συγκυρία» της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Και η συγκυρία βλάπτει κυρίως όσους κυβερνούν.

Η δημοσκοπική, ωστόσο αντοχή και υπεροχή της κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, δείχνει ότι οι πολίτες, παρά  τις δυσκολίες τους, την ανησυχία τους, τη μουρμούρα – αλλά, παράλληλα, έχοντας μνήμη και συσσωρευμένη εμπειρία από καλές και κακές κυβερνήσεις από αξιόλογους και πολιτικάντηδες πολιτικούς – αναγνωρίζουν (μπροστά στη δημοσκοπική κάλπη) ότι ο κ. Μητσοτάκης κουμαντάρει καλά το καράβι.

Στο τέλος αυτό θα μετρήσει στις εκλογές. Ποιος είναι σοβαρός και ποιος όχι. Ποιος άφησε θετικό αποτύπωμα στην διακυβέρνηση και ποιος τα έκανε «μπάχαλο». Ποιος νοιάζεται για την ουσία, για πολιτικές που έχουν θετικό αντίκτυπο στη χώρα και την κοινωνία και ποιος είναι επικίνδυνος λαϊκιστής. Και αυτό θα βγάλει το αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή