Γιατί ο Έντι Ράμα γίνεται “γεφυροποιός” στις σχέσεις μας με την Τουρκία – Το παρασκήνιο με τον Ερντογάν και ο ρόλος της Μέρκελ

Ερντογάν Βαλκάνια
ISTANBUL, TURKEY - MARCH 22: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Albania's Prime Minister Edi Rama (L) shake hands as they pose for a photo during their meeting at Tarabya Palace in Istanbul, Turkey on March 22, 2018. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

Το δημοσίευμα της Bild, που ανέδειξε τον Εντι Ράμα σε «γεφυροποιό», και που αποδίδει στον αλβανό πρωθυπουργό ρόλο διαμεσολαβητή στον ελληνοτουρκικό διάλογο με «οδηγίες» Μέρκελ, δεν εξέπληξε την Αθήνα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν τις ίντριγκες του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια – γνωρίζουν ότι επιχειρεί με κάθε μέσο να «βάλει πόδι» στην περιοχή, να χτίσει προγεφυρώματα και να αγοράσει συμμάχους.

Η παρασκηνιακή συμμαχία Ερντογάν – Ράμα

Εν όψει και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει την συμμαχία της με τα Τίρανα για να βάλει στο παιχνίδι του ελληνοτουρκικού – και ευρωτουρκικού – διαλόγου έναν «δικό της» άνθρωπο. Ή, τουλάχιστον, «και δικό της» άνθρωπο , όπως λένε διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν την καλή μεν, σύνθετη δε σχέση του Εντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε πρώτο χρόνο, το δέλεαρ που προσφέρει ο Ερντογάν στον αλβανό πρωθυπουργό είναι ότι του χτίζει προφίλ διεθνούς και ισχυρού παράγοντα εν μέσω προεκλογικής περιόδου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία στις 25 Ιανουαρίου.

Η “σφήνα” των Τιράνων στα ελληνοτουρκικά

Εξ ου και, κατά τις πληροφορίες, η Τουρκία πίεσε την γερμανική καγκελαρία να εντάξει τον Ράμα στους πρόθυμους μεσολαβητές για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου – εξ ου και η πρόσφατη δήλωση Τσαβούσογλου ότι ο Εντι Ράμα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνάντηση δική του με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα.

Η προσφορά δεν έγινε δεκτή, όπως δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει δεκτή και οποιαδήποτε κίνηση αλβανικής διαμεσολάβησης, διότι η Αθήνα και η κυβέρνηση κρίνουν πως δεν έχουν κανένα λόγο να παίξουν είτε στο παιχνίδι ισχύος του Ερντογάν στα Βαλκάνια, είτε – πολύ περισσότερο – στο προεκλογικό παιχνίδι των Τιράνων.

Η εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογάν θα επιμείνει. Διότι αφενός θέλει συμμάχους στην αυλή της Ελλάδας και της Ευρώπης και, αφετέρου, θέλει να δέσει το δίκτυο «εκκαθάρισης» των γκιουλενιστών που στήνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια. Κι αυτό είναι κι ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που ζητά και φαίνεται να παίρνει από τον Εντι Ράμα στην ιδιότυπη συμμαχία τους.

FT: “Οι ίντριγκες της Τουρκίας στα Βαλκάνια”

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση των Financial Times υπό τον τίτλο “Οι ίντριγκες της Τουρκίας στα Βαλκάνια”, ο Ερντογάν έχει επιλέξει τα Βαλκάνια ως ένα από τα βασικά πεδία της μάχης του κατά του κινήματος Γκιουλέν. «Τα έχει επιλέξει αφενός για τους συμβολισμούς που περικλείει η περιοχή και αφ΄ετέρου γιατί, απλώς, εκεί μπορεί να δράσει πιο εύκολα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Άσλι Αϊντίνταμπας, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Προς απόδειξη, δε, αυτής της ευχέρειας δράσης που δίνουν στον Ερντογάν ορισμένες βαλκανικές χώρες, οι Financial Times υπενθυμίζουν την υπόθεση του τούρκου δασκάλου Χαρούν Τσελίκ που συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές χωρίς βίζα τον Ιούλιο του 2019 και εκδόθηκε , με συνοπτικές διαδικασίες, στην Αγκυρα.

Ο “γκιουλενιστής” δάσκαλος

Ο δάσκαλος ήταν στις περίφημες λίστες των «γκιουλενιστών» του Ερντογάν και το στοιχείο που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ότι δεν εκδόθηκε απλώς – παραδόθηκε απ’ ευθείας από τις αλβανικές αρχές σε πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και μεταφέρθηκε στην Αγκυρα χωρίς καμία στοιχειώδη νομική διαδικασία.

Ο Εντι Ράμα είχε αποκρούσει τότε τις επικρίσεις, δεν είχε καταφέρει όμως να εξηγήσει πως βρέθηκε ο δάσκαλος στα χέρια των τούρκων πρακτόρων. Κι εδώ, οι Financial Times επισημαίνουν, επικαλούμενοι αλβανούς αξιωματούχους, πως λίγο καιρό αργότερα η Αγκυρα είχε δώσει στην Αλβανία λίστα με αρκετούς ακόμη ύποπτους «γκιουλενιστές» που βρίσκονταν στο έδαφος της και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, κατά τις ίδιες πηγές, η παράδοση της λίστας σχεδόν συνέπεσε με την υπόσχεση γενναίας οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία προς τα Τίρανα για την επιχείρηση ανοικοδόμησης μετά τον μεγάλο σεισμό που είχε πλήξει την Αλβανία τον Νοέμβριο του 2019.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι παρόμοιες λίστες, και παρόμοιες εκδόσεις ύποπτων «γκιουλενιστών», υπάρχουν και στην ατζέντα των σχέσεων της Τουρκίας με το Κόσοβο – ενός ακόμη βαλκανικού πεδίου όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί χρήσιμο συμμαχικό θύλακα.

Καμία δημοσίευση για προβολή