Γιατί ο Κωστής Χατζηδάκης έκλεισε ευχάριστα την εβδομάδα του – Τι του είπε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Dan Brouillette

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος είναι ο Κ.Χατζηδάκης από όσα του είπε ο Αμερικανός ομόλογός του.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος έδειχνε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχαν στο τέλος της εβδομάδας, στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάγιατ, με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette.

Άκουσε για μια ακόμα φορά με τον πιό επίσημο τρόπο ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών. Και προφανώς ένοιωσε ότι οι προσπάθειες του υπουργείου του πιάνουν τόπο όταν δέχτηκε τις φιλοφρονήσεις του Αμερικανού ομολόγου του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι:

  • Ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό παίκτη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
  • Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας.
  • Η αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει την προώθηση των επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δίκτυα, αλλά και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή οι τομείς που άπτονται άμεσα των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την απολιγνιτοποίηση και την απανθρακοποίηση του εθνικού ενεργειακού συστήματος.
  • Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή  αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στο market test του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
  • Είναι ενεργή η συμμετοχή του αμερικανικού πετρελαιϊκού κολοσσού ExxonMobil στις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.
  • Η ExxonMobil διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της, για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι η αγορά των υδρογονανθράκων θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τις επόμενες 3 με 4 δεκαετίες.
  • Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στη διεύρυνση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.
  • Οι ΗΠΑ στηρίζουν μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων, που αφορούν και στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.
  • Οι ΗΠΑ  θεωρούν σημαντικές τις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
  • Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF)  όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)  που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή