Γιατί ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε σε “ήρεμα νερά” με την Τουρκία. Ο “καλός και ο κακός ανακριτής” της Άγκυρας και τα μηνύματα της Δύσης στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να διατηρήσει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία παρά την έντονη ρητορική του Ερντογάν και των συνεργατών του, που έχει ανεβάσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο, είπε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας: «Θα παραμερίσουμε κάθε ρητορική που αποκλίνει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

  • “Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση είναι η σωστή και ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα σε πιο ήρεμα νερά, διατηρώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Είναι η άποψή μου και πάντα ήταν ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ.” είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (σε κοινές δηλώσεις με τον Ιρλανδό ομόλογό του Σάιμον Κόβενι μετά τη συνάντησή τους, την Παρασκευή,  στην Αθήνα) είπε:

“Το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο», εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας . Ο υπουργός Εξωτερικών  διεμήνυσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί πάντοτε μείωση της έντασης και να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν τραβάει διαρκώς το σκοινί

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν τραβάει διαρκώς το σκοινί, απορρίπτοντας κάθε ιδέα διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση:

  • «Είπαμε ότι δεν θα συναντηθούμε ξανά μαζί τους όσο δεν υπάρχει ένας έντιμος πολιτικός μπροστά μου», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη, πιο ανοιχτή απάντηση από αυτή. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα».

Ωστόσο, ο  συνήθως “σκληρός” τούρκος υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ – παρά τις “κορώνες” του προϊσταμένου του Ερντογάν – και συναντήθηκε και είχε συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (την Πέμπτη) μιλώντας “για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση ζητημάτων και την εστίαση σε μια θετική διμερή ατζέντα” (Reuters). Ό,τι είπε δηλαδή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο.

Ακάρ: οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου

Όπως μετέδωσε το Reuters, την Παρασκευή, ο Ακάρ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τυχόν προβλήματα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, προσθέτοντας ότι η άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα (ΣΣ: την οποία απειλούν οι ενέργειες της Άγκυρας, όπως έχει διαμηνύσει  σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη)

  • «Είναι σημαντικό για εμάς να προχωρήσουμε μπροστά αποδεχόμενοι ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού, ότι εάν είμαστε ένα και ενωμένοι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τους πόρους, και αυτό θα μπορούσε να αντανακλά θετικά την ευημερία των χωρών μας» (Reuters), είπε ο Ακάρ, εκπλήσσοντας όσους έχουν παρακολουθήσει τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις του και την γενικότερη στάση του στα ελληνοτουρκικά.

Στους αναλυτές είναι προφανές ότι η Άγκυρα μιλάει με δύο γλώσσες: εσωτερικού και εξωτερικού. Επι της ουσίας οι απειλές Ερντογάν (αλλά και του κ. Ακάρ όταν απευθύνεται σε τουρκικό ακροατήριο) απευθύνονται στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν ισχυρή υποστήριξη στον τούρκο πρόεδρο στο εσωτερικό μέτωπο, την ώρα που η χώρα ταλανίζεται από την οικονομική κρίση και ενώ οι εκλογές είναι κοντά.

“Τον Ερντογάν δεν τον παίρνει”

Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν στο economico ότι “τον Ερντογάν δεν τον παίρνει” να προχωρήσει σε ένα σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ :

  • Η αξιοπιστία του, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει πληγεί σοβαρά από τη γενικότερη στάση του απέναντι στην Ρωσία και τις στενές επαφές που καλλιεργεί με το Πεκίνο.
  • Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως κέντρο της νέας Pax Americana στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανής η Αμερικανική στάση σε περίπτωση τουρκικού επεισοδίου στο Αιγαίο (αν δεν το προλάβει πυροσβεστικά).
  • Είναι ενεργές και “παρούσες” οι Συμφωνίες  αμυντικής συνδρομής Ελλάδας – ΗΠΑ και Ελλάδας – Γαλλίας
  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο – από το οποίο εξαρτάται κάθε στρατιωτική συνδρομή στην Τουρκία – έχει “ρίξει διακομματική πόρτα” στην Τουρκία του Ερντογάν
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ισχυρές πρωτεύουσές της έχουν στείλει σαφή μηνύματα στήριξης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι με την επιθετικότητα που επιδεικνύει προς την Ελλάδα στέλνει αγωνιώδη μηνύματα στις ΗΠΑ (να αλλάξει δηλαδή τη στάση της απέναντί του) απειλώντας να αποσταθεροποιήσει την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μια εποχή γενικότερης αστάθειας στην Ευρώπη.

Συνεπώς κάτι ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας – αλλά και ο κ. Ακάρ – που ομνύουν σε “ήρεμα νερά”, ανεξάρτητα από τις ιαχές πολέμου της Άγκυρας (και των τηλεοπτικών καναλιών των δύο χωρών…)

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή