Θύελλα με τον Ερντογάν: Γιατί ο Μητσοτάκης “τα έβαλε” με τη Μέρκελ. Γιατί Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία στηρίζουν την Τουρκία. Γιατί ο Μπάϊντεν παγώνει την Άγκυρα – Γιατί ο Ερντογάν “βγάζει γλώσσα” σε ΗΠΑ και Γαλλία

Αθήνα Βερολίνο

Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο
62ος γύρος των διερευνητικών επαφών και όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία» τόνισε.

Και για να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “είναι μεν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας».

Σαφέστατες αιχμές Μητσοτάκη προς Γερμανία

Χθες, ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός άφησε τόσο καθαρές αιχμές κατά της Γερμανίας, και μάλιστα ενώπιον γερμανικού ακροατηρίου, δείγματα, που σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, συνιστά μία ευδιάκριτη μετατόπιση της Ελλάδας σε μία πιο αυστηρή στάση, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου.

Στην Αθήνα, φοβούνται ότι για πολλοστή φορά η Γερμανία θα επιχειρήσει να καλύψει την διαρκή παραβατική στρατηγική του Ερντογάν, αυτή τη φορά με το πρόσχημα ότι η Τουρκία έχει προσέλθει στις διερευνητικές επαφές. Άλλωστε, από όταν ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις για τον 61ο γύρο,ήταν σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ ότι η Άγκυρα θέλει να τις χρησιμοποιήσει για να παρακάμψει τον κίνδυνο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά και για να ..εξευμενίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία, ωστόσο, δεν δείχνει διάθεση πειθούς από τις τακτικές του Ερντογάν.

Η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε

«Ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» που διοργάνωσαν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Το ακροατήριο ήταν γερμανικό, γεγονός που δίνει άλλο συμβολισμό και βαρύτητα στα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού Οι Γερμανοί πράσινοι που εμφανίζουν ισχυρή δυναμική στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, έχουν θέσει θέμα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :

«Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο» τόνισε. «Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Οι αποδέκτες του μηνύματος Μητσοτάκη

Το μήνυμα αυτό του κ. Μητσοτάκη δεν είχε αποδέκτη μόνο την Άγκυρα, αλλά και την Ε.Ε, ή για την ακρίβεια, πρωτίστως το Βερολίνο, που συνεχίζει να “φλερτάρει” με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τα συμφέροντά της που απορρέουν από τις τουρκικές παραγγελίες για 4 γερμανικά  υπερσύγχρονα υποβρύχια και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Από την Αθήνα δεν διέφυγε το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Βερολίνου – Άγκυρας.

Ολα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού, από την Οκτώβριο είχε προειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι δεν μπορεί «ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται κατά μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας», δείχνοντας προς την Γερμανία αλλά και προς την Ισπανία και την Ιταλία που έχουν και οι τρεις μαζί ένα πρόγραμμα στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία που ξεπερνάει τα 10-12 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ – Μακρόν

Μετά τις τριβές Παρισιού – Βερολίνου, χθες, είχαν συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος με την Γερμανίδα καγκελάριο, για να συζητήσουν την «ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» σύμφωνα με την γαλλική προεδρία

. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την επομένη της προγραμματικής ομιλίας του Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και στα βήματα επανόρθωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους.

Βαθαίνει το ρήγμα Τουρκίας – ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όλο και βαθαίνει το ρήγμα μεταξή των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά Μακρόν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ διότι τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική για τις μεθόδους καταστολής κατά των διαδηλώσεων των φοιτητών, στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με αφορμή την τοποθέτηση πρύτανη – εκλεκτού του σουλτάνου. Οι ΗΠΑ επέκριναν την Τουρκία και για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ.

«Θέλω να πω στις ΗΠΑ: Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές;» δήλωσε ο Ερντογάν. «Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον» συνέχισε. «Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Εσείς πώς θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς;».

Αναφέρθηκε και στα κίτρινα γιλέκα. «Από την άλλη, ο Μακρόν φωνάζει τα ίδια, μαζί με την ΕΕ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Μακρόν, πρώτα λύσε το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους».

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2026.«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού. Για «εντελώς ψευδείς» ειδήσεις έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, τόνισε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Η διάσταση Άγκυρας – Ουάσινγκτον είναι σαφές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό όπλο δεδομένου ότι ο Τζο Μπάιντεν πάντα ήταν υπέρ του διεθνούς δικαίου, και επικριτής της Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή