Γιατί ο Σαλβίνι “έκαψε” από την πρώτη κιόλας εκλογική αναμέτρηση την κυβέρνηση Κόντε

Ο Ματτέο Σαλβίνι κέρδισε το πρώτο εκλογικό “τεστ” μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Κόντε.

Στην κεντρική περιφέρεια  Ούμπρια, η υποψήφια περιφερειάρχης της Λέγκα Nτονατέλλα Τεζέι, με την αρωγή του Μπερλουσκόνι και της ακροδεξιάς, έλαβε το 57% των ψήφων. Ο αντίπαλός της, Βιντέντσο Μπιανκόνι, ο οποίος στηρίχθηκε από τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν ξεπέρασε το 37%.

«Πρόκειται για ιστορική νίκη. Αν άφηναν να ψηφίσει και την υπόλοιπη Ιταλία, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε αμέσως με την γνωστή του έμφαση ο Σαλβίνι.

Για την συμμαχία η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε, πάντως είναι πραγματική  ψυχρολουσία. Προς το παρόν εγκαταλείπεται κάθε μελλοντική συμπόρευση «πεντάστερων» και κεντροαριστεράς σε τοπικό επίπεδο.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς πως έχει καινοτόμες προτάσεις καθώς:

  • Το πρώτο κύριο χαρτί της, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, «κάηκε» εξαιτίας συνεχών ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων, κυρίως για το πώς πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, επίσης
  • Οι συνεχείς αποστάσεις που λαμβάνει ο Ματτέο Ρέντσι, με το νέο κόμμα του, «Ζωντανή Ιταλία», δεν βοηθούν καθόλου

Το εσωτερικό των “Πέντε Αστεριών” αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα καθώς στην τοπική αναμέτρηση έλαβαν μόλις το 7,4% των προτιμήσεων.

Ο αρχηγός τους και υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο πρέπει πλέον να αποδεχτεί ότι το κόμμα του βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει και ένα ακόμα πρόβλημα. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, λίγο πριν μπει στην πολιτική, προσέφερε νομική γνωμοδότηση σε επενδυτικό found που συνδέεται με το Βατικανό. Και στην συνέχεια φέρεται να το ευνόησε, με ειδική κυβερνητική απόφαση. Έως τώρα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε διαψεύσει κάθε σχετική ανάμειξη, αλλά μετά τις σχετικές αποκαλύψεις θα κληθεί οπωσδήποτε να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ