Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ “έχασε τρεις αναμετρήσεις αλλά παραμένει ισχυρός στην κοινωνία” εξηγεί ο Κώστας Ζαχαριάδης

«Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας», τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού-πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί τους λόγους της ήττας στις τριπλές εκλογές ως εξής:

  • Χάσαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Νομίζω ότι και οι τρεις εκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία, και χωρίς να παραμελούμε το γενικότερο αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε επίπεδο κυρίως ΜΜΕ και για τις τρεις εκλογές υπάρχουν και κοινοί και διαφοροποιημένοι λόγοι που τις χάσαμε.

Για τις ευρωεκλογές φάνηκε ότι δεν είχαμε κανενός είδους πραγματική προετοιμασία. Ούτε σε επίπεδο οργανωτικής και επικοινωνιακής συγκρότησης ούτε σε επίπεδο κινητοποίησης των κομματικών μας δυνάμεών μας σε σημαντικά πολιτικά θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές 20 ημερών και η Νέα Δημοκρατία έκανε εκλογές 6 μηνών, με αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα, να αιφνιδιάσουμε τους εαυτούς μας καθυστερώντας, κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητα. Όταν ήρθαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε, δείξαμε πάλι απροετοίμαστοι. Είναι γεγονότα που θέλουν την εξήγησή τους.

Έγιναν λάθος επιλογές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές φαίνεται σαφώς από τα αποτελέσματα, ότι αυτό που λέμε «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ» δηλαδή η σύνδεσή του με αυτό που λέμε «κοινωνία πολιτών», είχε μικρή σχέση με τις κομματικές επιλογές στα σχήματα που υποστηρίξαμε. Σπανίως σχήματα που υποστηρίξαμε τοπικά, έφτασαν έστω στο επίπεδο των ευρωεκλογών ως ποσοστά.

Αυτό κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι έγιναν λάθος επιλογές. Δεν ακούσαμε όσο έπρεπε και όποτε έπρεπε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που μας υποστηρίζουν. Δεν πρέπει να καταλάβουμε και να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαβουλευόμαστε με την κοινωνία σε τοπικό επίπεδο; Δεν πρέπει να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με το ευρύτερο περιβάλλον των προοδευτικών πολιτών που μας υποστηρίζουν; Δεν πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται;

“Στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ”

Στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού- πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

  • Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας.

Πρέπει να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συζήτηση στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, πρέπει να γίνει «με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια».

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου από τη βάση και αλλαγή ονόματος, ο κ. Ζαχαριάδης δηλώνει ανοικτός και στα δύο θέματα, προσθέτοντας επιπλέον ότι και στα δύο θέματα έχει σοβαρό προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ότι «όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο».

“Η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά στο Μεταναστευτικό”

Ο κ. Ζαχαριάδης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σχολιάζοντας ότι «ο λαϊκισμός και σε αυτό το θέμα ήταν ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ».

«Αποκλειστική ή όχι, η ευθύνη για τις δράσεις ή για τις παραλείψεις είναι της κυβέρνησης. Και σε αυτό επάνω γίνεται η κριτική μας. Καθυστέρησαν υπερβολικά, ως αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής της ΝΔ, να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο», λέει.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συμβάσεις για τα ενεργειακά, αναφέρει ότι «η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος».

  • Ωστόσο, τονίζει, σήμερα «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ».

Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει τέλος ότι η πολιτική οικολογία ήταν πάντα στο DNA της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και υπογραμμίζει ότι «είναι και θα μείνει, σήμερα ακόμα περισσότερο, στις μεγάλες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή