Γιατί ο Τσαβούσογλου… καίγεται να συναντήσει τον Νίκο Δένδια: Η επιχείρηση αναβάθμισης των διερευνητικών σε «συμβουλευτικές» συνομιλίες και ο τριπλός στόχος της Αγκυρας

Τσαβούσογλου Δένδια

Στην «επιχείρηση γοητείας» της Τουρκίας προς την Ευρώπη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει αναλάβει τον ρόλο του «καλού». Ο Χουλουσία Ακάρ, ως υπουργός Αμυνας, και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ εναλλάσσουν το κοστούμι του «κακού» όποτε και όπου χρειάζεται – κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όμως συνομιλεί καθημερινά πλέον με τους ευρωπαίους ως ο “νέος φίλος” και “πρόθυμος σύμμαχος” εξ ονόματος του Ερντογάν.

Οι διερευνητικές έγιναν “συμβουλευτκές” συνομιλίες

Από αυτές τις συνομιλίες, και δη από το τελευταίο διήμερο των συναντήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, τρία στοιχεία αξίζει να συγκρατηθούν:

  • Το πρώτο είναι η απόφασή του να μεταβαπτίσει, και μάλιστα εμφατικά, τις διερευνητικές συνομιλίες σε «συμβουλευτικές».
  • Το δεύτερο είναι η αντίστοιχη επιμονή του να ζητά και να προαναγγέλλει την συνάντησή του – που, ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή θα γίνει – με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
  • Το τρίτο είναι η δημόσια αναφορά του σε νέο «οδικό χάρτη» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο οποίος, όπως είπε, συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Το “κοινό σχέδιο δράσης” και ο Ν.Δένδιας

Και τα τρία αυτά στοιχεία οδηγούν, όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες στο economic.gr, και στο πραγματικό κάδρο των στόχων του Τσαβούσογλου και του Ερντογάν μέσα από την μετωπική επίθεση φιλίας στην Ευρώπη και, αναγκαστικά, και στην Ελλάδα.

Χθες, μετά την συνάντησή του με τον ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Κάβενεϊ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο «πολύ θετικό περιβάλλον» στο οποίο έγιναν οι «συμβουλευτικές συνομιλίες» με την Ελλάδα και, μάλιστα, όταν τούρκος δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε αυτές ως «διερευνητικές» έσπευσε να τον διορθώσει:

«Τώρα τις ονομάζουμε ‘συμβουλευτικές’ επειδή συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Στις ίδιες δηλώσεις τόνισε ότι την «προσεχή περίοδο είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια» και υπενθύμισε – όχι τυχαία – ότι «το κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε νωρίτερα, προέβλεπε επίσης την έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών».

Το «κοινό σχέδιο» στο οποίο αναφέρθηκε δεν είναι άλλο από την κατ΄αρχάς συμφωνία που είχε υπάρξει το καλοκαίρι στο Βερολίνο για επανέναρξη του διαλόγου – ένα σχέδιο, που η Τουρκία ακύρωσε όταν υπογράφηκε η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο τριπλός στόχος της Αγκυρας

Η επιμονή Τσαβούσογλου, όπως επισημαίνεται από διπλωματικούς κύκλους, τόσο στις «συμβουλευτικές» συνομιλίες όσο και σε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να αναβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές και να τους δώσει διάσταση διαλόγου και προωθημένης ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μια τέτοια διάσταση είναι το «διαβατήριο» που χρειάζεται η Αγκυρα για να περάσει στον επόμενο στόχο της – εκείνο της πραγματικής εφαρμογής του νέου «οδικού χάρτη» στην σχέση της με την Ευρώπη.

Μέσα από αυτό τον «οδικό χάρτη» δεν προσβλέπει μόνον στον οριστικό ενταφιασμό της απειλής των κυρώσεων. Προσβλέπει επίσης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και σε ένα ποσό περίπου 30 δις – τόσα εκτιμάται ότι θα απέφερε στην Τουρκία μια αναβαθμισμένη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ και μια αναθεώρησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Και, σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Τουρκία προσβλέπει επίσης αφενός σε επιτάχυνση του ήδη δρομολογημένου διαλόγου για το κυπριακό, και αφετέρου στην πολυσυζητημένη διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, όπου και θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει πλέον, και να νομιμοποιήσει, την ατζέντα της συμμετοχής της στις ενεργειακές έρευνες και τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή