Θοδωρής Καλούδης

Γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές – Το αφήγημά του καταψηφίστηκε. Κυριαρχεί η ανάγκη απαλλαγής

 

 

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Έχει μείνει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να προλάβει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες να καλύψει την απόσταση», εκτίμησαν χθες οι Financial Times.

Η έγκυρη εφημερίδα δεν μας λέει όμως κάτι νέο. Μόνο το 8% του εκλογικού σώματος πιστεύει σήμερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Ακόμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν δείχνει να το πιστεύει. Το βλέπουμε στην έλλειψη αυτοπεποίθησης στη στάση του, στη γλώσσα του σώματος στις συνεντεύξεις του. Και το ακούμε στα «κούφια» προεκλογικά επιχειρήματά του: Δεν έχει νέο αφήγημα και το παλιό του φαντάζει κάλπικο από μακριά. Χωρίς «μνημόνιο» ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τι να μας πει…Πολύ περισσότερο τώρα που απέρχεται ως ένας «μνημονιακός πρωθυπουργός». Με τις συνέπειες της πολιτικής του να του έχουν ήδη φορτώσει μια βαριά ήττα, πριν λίγες ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον παρελθόν. Έχουν εκτεθεί σε «ψεύτικα λόγια» και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Και στην προεκλογική αυτή περίοδο βρίσκονται ενώπιον ενός αμείλικτου ερωτήματος: «Γιατί θα κάνετε τώρα ό,τι δεν κάνατε τόσα χρόνια;»

Ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του μας κούρασαν. Κυβέρνησαν με ψευδαισθήσεις, πισωγυρίσματα, ανόητους πειραματισμούς, οδυνηρές αποφάσεις. Πολιτεύτηκαν αψηφώντας, πολλές φορές, τους κανόνες της δημοκρατίας και ακροβατώντας εκτός θεσμικών και ηθικών ορίων. Δημιούργησαν ανασφάλεια στην κοινωνία. Πρόσβαλαν τη νοημοσύνη  και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Και στο τέλος, με μια πρωτοφανή πολιτική ιδιοτέλεια, υπονόμευσαν προεκλογικά την οικονομία και τις προσδοκίες των «πολλών», μετά από χρόνια μιζέριας, στη σκοπιμότητα της πολιτικής επιβίωσης του «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ».

Γι’ αυτό και οι Financial Times  δεν μας αποκαλύπτουν κάτι που δεν ξέρουμε, ισχυριζόμενοι ότι «ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές». Από το 1981 έχουμε να ζήσουμε τη βεβαιότητα κυβερνητικής αλλαγής, πολύ πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τότε κυριάρχησε το μεγάλο ρεύμα της «Αλλαγής». Σήμερα επικρατεί η ανάγκη της Απαλλαγής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστροφή Τσίπρα στη ρητορική του 2015 – Επιχειρεί και πάλι το δίλημμα των “κακών” και των “καλών”

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή