Γιατί οι δανειστές δεν θέλουν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας – Κρίσιμος ο στόχος εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το πρώτο εξάμηνο του 2022

Γιατί οι δανειστές δεν θέλουν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην πολιτική ηγεσία το υπουργείου Οικονομικών οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς τις χώρες που δάνεισαν τη χώρα μας με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο Euroworking Group (που συνεδριάζει στο πλαίσιο του Eurogroup) αντί να ευχαριστήσουν την Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή ζήτησαν εξηγήσεις για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης που θα χρειαστεί να εκταμιεύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να την υλοποιήσει.

Το ΔΝΤ θέλει τους… τόκους

Προφανώς κοιτάζοντας το δικό τους όφελος τόσο το ΔΝΤ όσο και οι δανείστριες χώρες θέλουν να εισπράξουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τόκους, χωρίς ωστόσο να το δηλώνουν επίσημα.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία στις διεθνείς αγορές και να στείλει σήματα προς κάθε κατεύθυνση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας, όταν αποφασίσθηκε η προεξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου με αυτή «επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ».

Μήνυμα προς τους οίκους αξιολόγησης

Επισημαίνεται ότι η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους  για την πρόωρη εξόφληση του τελευταίου ποσού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων  ευρώ από τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2014. Όπως υποστήριξαν η οφειλή έχει σχετικά χαμηλό επιτόκιο-περίπου 2,5%- και η χώρα μας έχει περιθώριο να το αποπληρώσει μέχρι και το 2024.

Προφανώς οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αντιλαμβάνονται ότι με την πλήρη εξόφληση του οργανισμού αυτός δεν θα έχει κανένα λόγο στην αυστηρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, όπως κάνει την τελευταία δωδεκαετία. Αντίθετα θα περιορισθεί στην σύνταξη εκθέσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αρκετές φορές είχαν άστοχες εκτιμήσεις για την εξέλιξη βασικών μεγεθών.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη τη θέση της χώρας μας, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ σε θέματα που αφορούν άλλες χώρες, η εξόφληση του Ταμείου αναμένεται να γίνει μέχρι και τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Τα διμερή δάνεια

Πιο περίπλοκα δείχνουν τα πράγματα με τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου ύψους 52,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει μέρος των δανείων αυτών, περίπου το 10% ή 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του γνωστού  Euroworking group και σύμφωνα με πληροφορίες είχε κατ’ αρχήν θετική αποδοχή από όλους τους δανειστές.

Όμως μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία «άρχισαν τα όργανα». Ο γερμανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα χρήματα για εκείνο το δάνειο δόθηκαν στην Ελλάδα από την επενδυτική τράπεζα HDW. Άρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση της χώρας μας με τη διοίκηση της τράπεζας για το αν η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που αφορά την Γερμανία μπορεί να προχωρήσει ή η τράπεζα έχει υπολογίσει στους ισολογισμούς της κάποιους επιπλέον τόκους οι οποίοι θα χαθούν.

Στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Ανάλογες θέσεις αναπτύχθηκαν και από εκπροσώπους άλλων χωρών και έτσι η συζήτηση θα επαναληφθεί σε νέα συνεδρίαση του Euroworking group, αφού προφανώς οι τεχνοκράτες έχουν λάβει οδηγίες από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Πάντως κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος, εκτιμούσε ότι το όλο θέμα θα έχει λήξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με θετική κατάληξη για την ελληνική πλευρά, και η χώρα μας θα εξέλθει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή