Γιατί οι διεθνείς τράπεζες βλέπουν εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας – Πότε θα καλυφθούν οι απώλειες του τελευταίου δωδεκαμήνου. Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

 

  • Παρά τις δυσκολίες, διεθνείς τράπεζες όπως οι Deutsche Bank και JP Morgan εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε βαθμό να αναμένουν εκτίναξη από το δεύτερο κιόλας εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η πρόκληση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομικών λόγω του κόστους για την αντιμετώπιση της  πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης.

Οι αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται διογκώνουν το δημόσιο χρέος στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών καθώς και η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύονται, έως τώρα, ικανά μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

Ο Σταϊκούρας “στοιχηματίζει” στο δεύτερο τρίμηνο

Όμως ούτε οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι και αναλυτές είναι σε θέση να προβλέψουν πότε θα αρχίσει η πραγματική ομαλοποίηση και, πολύ περισσότερο, η ανάκαμψη. Πολλές δαπάνες και υποχρεώσεις έχουν μετατεθεί για το 2022 και θεωρείται δεδομένο ότι και την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι από το δεύτερο τρίμηνο εφέτος θα φανεί «φως στην άκρη του τούνελ» αφού όσο περνά ο χρόνος θα αποκαθίσταται σταδιακά η καθημερινότητα.  Ωστόσο, επισημαίνει ότι το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022.

Καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει την οικονομική και συνεπώς τη δημοσιονομική επίδοση της οικονομίας είναι η εξέλιξη της πανδημίας και ο πιθανός υγειονομικός της έλεγχος με βάση την προσδοκία ότι κατά το δεύτερο μισό του 2021 θα μπορεί να επεκταθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σημειώνουν πηγές του υπουργείο Οικονομικών. Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η πορεία του τουρισμού και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του 2021 αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια από αυτά του 2020.

Το κόστος του lockdown

Όπως έχει πει ο κ. Σταϊκούρας το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές-μεταξύ των οποίων και η Αττική- στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 4,8% για το 2021 έναντι ύφεσης 10,5% για το 2020. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, επίσης, πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ για το 2021, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αλλά και των συνεπειών της ύφεσης του 2020.

Οι διεθνείς τράπεζες “βλέπουν” εκτίναξη της ελληνικης οικονομίας

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες, διεθνείς τράπεζες όπως οι Deutsche Bank και JP Morgan εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε βαθμό να αναμένουν εκτίναξη από το δεύτερο κιόλας εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 εκτιμάται  στο 5,5% έναντι ύφεσης 8,6% το 2020 ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,9%.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 5% το 2021, ενώ προβλέπει πως το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 174 δισ. ευρώ και το χρέος στο 201% του ΑΕΠ. Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, διατηρεί τη θετική της στάση παρά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι τα spreads θα υποχωρήσουν στις 90-100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους -από 124 μονάδες βάσης σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή