Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν από μια ρωσο-ουκρανική σύρραξη και ποια είναι η «πυρηνική» κύρωση που τις τρομάζει

Καθώς ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν για τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, στην περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία, κάμποσες ευρωπαϊκές τράπεζες «εξορκίζουν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι εκτεθειμένες τράπεζες

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, γαλλικές, ιταλικές και αυστριακές τράπεζες έχουν σημαντικές δοσοληψίες με τη Ρωσία. Γάλλοι και Ιταλοί είναι εκτεθειμένοι σε ρωσικό χρέος περίπου 25 δισ. δολαρίων έκαστος, ενώ οι Αυστριακοί διαθέτουν ρωσικά ομόλογα περίπου 17,5 δισ, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), έναντι μόλις 14,7 δισ. έκθεσης των ΗΠΑ. Οι ίδιες οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, υπάρχει και κάτι που τις τρομάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές συζητήσεις εντός ΕΕ, αλλά και της Ένωσης με τις ΗΠΑ, σχετικά με πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, αν τελικά πραγματοποιηθεί η εισβολή στην Ουκρανία, στο τραπέζι έχει πέσει και η αποβολή της Ρωσίας από το σύστημα παγκοσμίων πληρωμών SWIFT, το οποίο διαχειρίζεται διεθνείς χρηματοπιστωτικές πράξεις και με το οποίο είναι συνδεδεμένες 200 χώρες και πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αντιδρούν οι τραπεζίτες

Δυστυχώς για τις τράπεζες, υπάρχει ήδη προηγούμενο αποβολής χώρας από το SWIFT, καθώς το Ιράν εξαιρέθηκε από το σύστημα πριν από περίπου μια δεκαετία. Μια τέτοια κύρωση σε βάρος της Ρωσίας -πηγές εντός της ΕΕ την αποκαλούν «πυρηνική»- θα απόκοβε πλήρως το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες, τόσο για τη Ρωσία και το τραπεζικό της σύστημα, όσο και για τις δυτικές τράπεζες που έχουν δανείσει τη χώρα.

Για την ώρα, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο -το οποίο θα ισοδυναμούσε με διαγραφή χρέους για τη Ρωσία, αφού θα την απέκοπτε από το παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών-, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες της Γηραιάς Ηπείρου λένε ότι και σε κυρώσεις που θα αφορούν στις αγοραπωλησίες ρωσικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τους κατόχους τέτοιων χρεογράφων να πουλήσουν προφανώς με ζημιά.

Συναγερμός για κυβερνοεπιθέσεις

Εν τω μεταξύ, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, η ΕΚΤ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι προετοιμασμένες για πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τις κάλεσε να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα συστήματα ασφαλείας τους, αλλά και να εξετάσουν πιθανά σενάρια «πολέμου» που θα περιλαμβάνουν και επιθέσεις από Ρώσους χάκερς στις μηχανογραφικές υποδομές τους, θέτοντας τις σε «υψηλή επαγρύπνιση».

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, καθώς η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει «στο κόκκινο» και η πιθανότητα εισβολής της Ρώσιας θεωρείται ακόμα υψηλή, μαζί με τις συνακόλουθες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη χώρα από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείονται και ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους φορείς, ως αντίποινα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή