Γιατί οι γερμανοί θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα βγει από το ελληνικό πρόγραμμα – Σημείο τριβής το χρέος

Από πολύ πιθανή έως βέβαιη θεωρούν δύο κορυφαία Μέσα της Γερμανίας την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Spiegel και Handelsblatt σε διαφορετικά αλλά της ίδιας «γραμμής» ρεπορτάζ,  σημειώνουν τις επιφυλάξεις του Ταμείου για τη μεταμνημονιακή δυναμική της Ελλάδας. Αναφέρονται στις πιθανότητες να μην βρεθεί άμεση και αποτελεσματική λύση για την ελάφρυνση του χρέους.  Και εκτιμούν ότι, γι’ αυτό το λόγο, το υφιστάμενο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τι γράφει το Der Spiegel

Συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ελληνική κρίση – Το ΔΝΤ πριν την έξοδο», εκτιμά ότι το «τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Αυτή η εξέλιξη – κατά το Spiegel  – διαφαίνεται έπειτα από συνεδρίαση της αποκαλούμενης ομάδας εργασίας του Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών και εκπρόσωποι του ΔΝΤ. «Το Ταμείο και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα απ’ ότι οι Ευρωπαίοι», σημειώνει το περιοδικό.

Το χρέος δεν βγαίνει

Γι’ αυτό και, όπως πιστεύει το Ταμείο, η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες ελαφρύνσεις του χρέους. Όπως αξίωσαν οι εκπρόσωποι του, σ’ αυτές θα έπρεπε να περιληφθούν και οι υποστηρικτικές πληρωμές του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM όπως και η διμερής δανειακή βοήθεια, που παρείχαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα κατά την αρχή της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτή την πρόταση για νομικούς λόγους, καθότι, εάν έπρεπε να αποσβεστεί μέρος των διμερών δανείων, κάτι τέτοιο θα συνδεόταν με άμεσες επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων χωρών.

Μικρές πιθανότητες

Ως τελευταία συνάντηση, κατά την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θεωρείται αυτή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως λέγεται από κύκλους των συμμετεχόντων, οι πιθανότητες δεν είναι και πολύ μεγάλες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα με ποσό 1,6 δισ. ευρώ θα είχε ούτως ή άλλως περισσότερο συμβολική σημασία. Έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο.

«Σχεδόν καμία ελπίδα»

Ανάλογες εκτιμήσεις περιλαμβάνει και ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πια σχεδόν καμία ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».

Περισσότερα σε λέξεις

Η εφημερίδα προσθέτει: «Το ΔΝΤ θα έπρεπε κανονικά να συμμετέχει στη δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα. Ωστόσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν διαφορές- και οι Έλληνες δεν έχουν επίσης πια καμία όρεξη».Τον Αύγουστο το τρίτο αυτό πρόγραμμα εκπνέει και καθίσταται ολοένα και περισσότερο απίθανο να εμβάσει το ΔΝΤ μέχρι τότε χρήματα στην Αθήνα.

Ακόμα συζητούν…

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακόμη διαπραγματεύονται σχετικά με την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Το σημείο τριβής είναι το ερώτημα, κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.

Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθότι βλέπει περισσότερο απαισιόδοξα απ’ ότι η Ε.Ε. την οικονομική εξέλιξη της χώρας, εξ ου και θεωρεί αναγκαίες τις ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα. Οι αξιώσεις του Ταμείου είναι όμως για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, και ιδίως για τη Γερμανία, υπερβολικές, σημειώνει η εφημερίδα.

Η κρίσιμη συνάντηση

Εσχάτως, όπως λέγεται τόσο από κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο κι από το περιβάλλον του ΔΝΤ, έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές των δύο πλευρών, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Ταμείο ζητάει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν ποιες ελαφρύνσεις χρέους σκοπεύουν να παράσχουν στους Έλληνες μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας. Ο χρόνος πιέζει. Καθότι το ΔΝΤ δεν θέλει να εμβάσει τα χρήματά του την τελευταία στιγμή, λίγο προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντως επιφυλακτικό κλίμα σε σχέση με το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη βδομάδα, καταλήγει το ρεπορτάζ της Handelsblatt.

ΑΠΕ ΜΠΕ ΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή