Γιατί οι ΗΠΑ πιέζουν τόσο πολύ την Τουρκία για τους S-400 – Τα stealth μαχητικά και οι άλλες χώρες που διαθέτουν το σύστημα

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Αν υπάρχει ένα θέμα το οποίο κυριολεκτικά γκρεμίζει τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον, αυτό είναι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Триумф, όπως είναι το πλήρες όνομά του.

Η σύγκρουση με την Τουρκία

Ήδη, η απόφαση της Τουρκίας να πληρώσει σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το σύστημα της έχει κοστίσει την αποβολή από το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, καθώς και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, ενώ η Ουάσινγκτον σε κάθε ευκαιρία καλεί την Άγκυρα να «βάλει στη ναφθαλίνη» το σύστημα και να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ.

Μάλιστα, ενώπιον δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων ότι η χώρα προτίθεται να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία του συστήματος, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι σε αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι ακόμα σκληρότερες και θα τεθεί ακόμα και ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο με τη σειρά του ασύμβατο με τα οπλικά συστήματα της συμμαχίας.

Τα μηνύματα Όστιν

Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε ταξίδι του στην Ινδία αναφέρθηκε στο σύστημα, καθώς το Νέο Δελχί εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει και αυτό τους S-400, καλώντας τις χώρες που το σκέφτονται «να σταματήσουν κάτι τέτοιο και να αποφύγουν κάθε είδος αγοράς (σ.σ. οπλικών συστημάτων) που θα προκαλούσαν κυρώσεις εκ μέρους μας».

Ωστόσο, σε μια διπλωματική κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, ο Όστιν έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -Ελλάδα, Σλοβακία, Βουλγαρία, κλπ- έχουν ρωσικά οπλικά συστήματα, λέγοντας ότι τα είχαν αποκτήσει από παλιά και ότι εν πάσει περιπτώσει οι ΗΠΑ τις καλούν να αποφεύγουν την απόκτηση και χρήση ρωσικών συστημάτων.

Οι δύο πρακτικοί λόγοι

Ωστόσο, η εμμονή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τους S-400 εδράζεται σε δύο απολύτως πραγματιστικά γεγονότα και σε μία γεωπολιτική ανάλυση. Το πρώτο είναι ότι το σύστημα θεωρείται ως ένα από τα πλέον εξελιγμένα αντιαεροπορικα/αντιπυραυλικά οπλικά συστήματα στον κόσμο και σαφώς η απόκτησή του δίνει στον κάτοχό του ισχυρό αμυντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι τα ραντάρ και τα ψηφιακά συστήματα των S-400 επιτρέπουν στους χειριστές τους να ανταλλάσουν με μεγάλη ταχύτητα πληροφορίες και έτσι να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι της ταχύτητας με την οποία πετούν τα αμερικανικά/ΝΑΤΟϊκά stealth μαχητικά F-22 και F-35 στην τακτική τους να «βγαίνουν εκτός κάλυψης» των ραντάρ των αντιπάλων τους.

Με απλά λόγια, αν το ραντάρ των S-400 ανιχνεύσει ένα stealth μαχητικό, τότε μπορεί να μεταδόσει με μεγάλη ταχύτητα τα δεδομένα αυτά στο υπόλοιπο σύστημα και έτσι το αεροσκάφος να χάσει το πλεονέκτημα που του δίνουν τα χαρακτηριστικά του, καθώς θα τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση από το σύστημα και μπορεί ακόμα και να καταρριφθεί αν το πράγμα φθάσει σε αυτό το σημείο.

Η γεωπολιτική σημασία

Όσον αφορά στη γεωπολιτική σημασία των S-400, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εκτός της Ρωσίας, και η Κίνα έχει αποκτήσει το σύστημα και η ανταλλαγή στοιχείων για την ανίχνευση από το σύστημα stealth μαχητικών ή βομβαρδιστικών δίνει στους δύο -κατά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στρατηγικούς- αντιπάλους των ΗΠΑ ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κατανοητή η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να εξαφανίσει τους S-400 από το οπλοστάσιό της, αλλά ταυτόχρονα γίνεται κατανοητό ότι όσο η Τουρκίας θα λέει όχι, τόσο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα επιδεινώνονται, ιδίως αν η Άγκυρα προχωρήσει στο σχέδιο για αγορά περισσότερων S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή