Γιατί οι καλλιτέχνες πενθούν “σκασμένοι” στα γέλια, πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να χαρούν τη “στραβή στη βάρδια” της ΝΔ και άλλες ιστορίες

    Μια δημοσκόπηση με νόημα. Η τραγωδία και όσα αποκαλύπτονται για τις εγκληματικές παραλείψεις και την ανεύθυνη διαχείριση των υπεύθυνων για τις μεταφορές και κυρίως τους σιδηροδρόμους έχει επιπτώσεις και στα τρία κόμματα εξουσίας, κυρίως όμως στο κυβερνών που στα χέρια του έσκασε με δραματικό τρόπο το πρόβλημα, για το οποίο και αυτό δεν είναι άμοιρο ευθυνών.

    Έτσι λοιπόν ο θυμός του κόσμου κοστίζει περισσότερο σε αυτόν που κυβερνά (τη Νέα Δημοκρατία, η οποία χάνει 2,9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και λιγότερο το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν κερδίζουν τίποτα από την ξαφνική φθορά της κυβέρνησης και παραμένουν σε στασιμότητα (χάνουν από 0,1% το κάθε κόμμα)

    Η αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτούν τη “στραβή στη βάρδια” της ΝΔ επιτρέπει τις τωρινές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος (ενδεχομένως μέσω πολλαπλών μετατοπίσεων) να καρπώνονται το ΚΚΕ (+0,3%), ο Βελόπουλος (+0,3%) , ο Βαρουφάκης (+0,8%) η αδιευκρίνιστη ψήφος (+0,5%) και κυρίως η αποχή (+1%).

    Η τωρινή δημοσκοπική εικόνα αποτυπώνει τα αισθήματα της κοινής γνώμης – “εν βρασμώ ψυχής” – και το πιθανότερο είναι ότι δεν προδικάζει τις τελικές (μάλλον ψυχραιμότερες) πολιτικές και εκλογικές διαθέσεις της σε μεταγενέστερη περίοδο και κυρίως μετά το Πάσχα, που θα γίνουν οι εκλογές. Τότε θα συνυπολογιστούν καλύτερα τα διαχρονικά συν και πλην των κομμάτων και κυρίως οι συγκριτικές κυβερνητικές επιδόσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. (Από τη σημερινή ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη )

    ***

    Η εμπράγματη συγγνώμη. “Ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι
    Έλληνες: Οργή αλλά και ντροπή. Έχω υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα
    συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση. Και αυτό θα κάνω, αυτό θα
    κάνουμε όλοι μαζί”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

    “Έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι
    θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά, πρόσθεσε. Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια
    αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά.
    Αναμετριόμαστε και με τις υψηλές προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από
    εμάς. Γι’ αυτό και οι μάχες μας με τις πολλές «νησίδες» της καθυστέρησης
    που αντιστέκονται. Αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί. Δεν έκανα πίσω ποτέ, δεν θα κάνω πίσω τώρα.. ”

    ***

    Μετά το Πάσχα και βλέπουμε… Τα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα έκλεισε με έμμεσο τρόπο σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες, με περίπου δέκα νομοσχέδια να έρχονται προς ψήφιση.

    Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων με σεμνό τρόπο. Επίσης, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έρθουν στο προσκήνιο οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δε θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει, για να αλλάξει την ατζέντα.

    ***

    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; Στη φωτογραφία ηθοποιοί και συνδικαλιστές ηθοποιοί, μεσ’ την καλή χαρά, διαδηλώνουν για τις αιτίες της τραγωδίας που βύθισε τη χώρα στο πένθος… (Πενθούν με τον τρόπο τους, με ένα ιδιότυπο κλαυσίγελο που, αν δεν τον καταλαβαίνετε, εσείς φταίτε που δεν σκαμπάζετε από κουλτούρα…)

    ***

    Το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην «εξίσωση» της Ελλάδας, καθώς μετά την τραγωδία στα Τέμπη οι επενδυτές προχωρούν σε μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

    Η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα έχει επιστρέψει, και αφορά τόσο τον χρόνο των εκλογών όσο και το πώς μπορεί να επηρεάσουν οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τα αποτελέσματα της κάλπης. Ετσι εξηγούν οι εγχώριοι αναλυτές την απότομη βουτιά 2,92% που σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα –λόγω και του ότι μεγάλο ποσοστό τους βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕKT–, «δέχθηκαν» προειδοποιήσεις από διεθνείς αναλυτές ότι η πρόσφατη υπεραπόδοσή τους είναι υπερβολική, λόγω και του πολιτικού σκηνικού.

    Οι επενδυτές βλέπουν αυτή τη στιγμή ένα θολό τοπίο πολιτικά, και προτιμούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα, να βγουν στο περιθώριο και να τηρήσουν στάση αναμονής.(Ελευθερία Κούρταλη, kathimerini.gr)

    ***

    Είδες η ΔΕΗ; Το πολυαναμενόμενο deal της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ ανακοινώθηκε χθες με περισσότερες λεπτομέρειες που βοηθούν στο να διαμορφωθεί μια πιο καθαρή εικόνα για τη σημασία της εξαγοράς. Η ΔΕΗ έκανε το αποφασιστικό βήμα να μεγαλώσει με μία μόνο συναλλαγή που τις δίνει δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά διπλάσια από την ελληνική.

    Δεδομένης της θέσης που έχει στην ελληνική αγορά η ΔΕΗ σε μερίδια αγοράς σε παραγωγή και λιανική ο χώρος ανάπτυξης ήταν οριακός ή μηδέν. Με την κίνηση αυτή δημιουργεί ένα δυνητικό ανοδικό περιθώριο σε μια νέα αγορά γεωγραφικά διαφοροποιημένη.

    Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς προσεγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ μαζί με τον δανεισμό και έχει μια συνολική εκτιμώμενη σχέση επιχειρηματικής αξίας 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη. Εκ πρώτης η ΔΕΗ δεν αγοράζει ακριβά: Τα ρυθμιζόμενα πάγια του δικτύου εξαγοράζονται 0,88 φορές τη λογιστική τους αξία όταν η ΔΕΗ πούλησε πριν μερικά χρόνια το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αξία 1,5 φορές. (Μάνος Χατζηδάκης, Liberal.gr)

    ***

    Τζόγος και ξερό ψωμί…   Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις μεγαλύτερες αγορές τζόγου διεθνώς σε όρους ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenue, GGR). Σύμφωνα με δεδομένα από την H2 Gambling Capital, το 2021 τα ακαθάριστα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα 102 δισ. δολάρια.

    Επιπλέον, στην κορυφή των μεγαλύτερων ρυθμισμένων αγορών βρέθηκε με διαφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θεωρείται μια ιδιαίτερα ώριμη αγορά στο θέμα του διαδικτυακού τζόγου. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ ενώ την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Αυστραλία. Η Ευρώπη κάνει αισθητή την παρουσία της καθώς στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, στην πέμπτη θέση φιγουράρει η Γαλλία και στο νούμερο 6 κατατάχθηκε η Γερμανία.

    Στην έβδομη θέση κατετάγη ο Καναδάς ενώ στο νούμερο 8 και 9 συναντάμε την Σουηδία και την Ισπανία αντίστοιχα. Την κορυφαία δεκάδα κλείνει η χώρα μας, η οποία έχει “αγκαλιάσει” τον διαδικτυακό τζόγο καθώς πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αγορές σε όλο τον κόσμο.

    *** 

    Ο Ερντογάν ανησυχεί από τις δημοσκοπήσεις. Απώλειες για το ΑΚP, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, και σε νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της MetroPoll, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα χάνει 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί την κυβέρνηση του AKP  υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη Τουρκία τον περασμένο μήνα.

    Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης “Turkey’s Pulse” που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανάρτησε στο Twitter την Πέμπτη ο καθηγητής Özer Sencar, ιδιοκτήτης της MetroPoll, έδειξαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν “η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό”.

    ***
    Κίνα και Ρωσία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. “Την αίσθηση ότι Κίνα και Ρωσία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στις κοινές, γεωπολιτικές τους επιδιώξεις αποκομίζουν ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες οι Δυτικοί ηγέτες, βαθιά προβληματισμένοι για τα επόμενα βήματα του Πεκίνου. Με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η έντονη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσει εσχάτως η Κίνα έχει θορυβήσει σοβαρά πλέον και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπό τον φόβο της εγκατάλειψης της στάσης ουδετερότητας, την οποία είχε επιλέξει το Πεκίνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι «η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στον ρωσικό στρατό», καθώς οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις καταναλώνουν πάρα πολλά πυρομαχικά σε καθημερινή βάση, ενώ υποφέρουν από ελλείψεις κρίσιμου εξοπλισμού. Παρά την έντονη φιλολογία, το Πεκίνο αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχετική εμπλοκή, πετώντας το μπαλάκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού τις εγκαλεί για διαρκή -και προκλητικό- εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων από το Δυτικό οπλοστάσιο”.(Γεωργία Σαδανά, protothema.gr)

    ***

    Το δολάριο αντιμετωπίζει απειλές. Ορισμένες χώρες επιχειρούν να «αποδεσμευτούν» από την κυριαρχία του δολαρίου: Βραζιλία και Αργεντινή συζητούν για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, ενώ Ρωσία και Ιράν επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας ενός «σταθερού νομίσματος» που θα υποστηρίζεται από αποθέματα χρυσού. Επίσης, η Κίνα επιδιώκει να «σπρώξει» το γουάν ως ένα εναλλακτικό νόμισμα για εμπορικές συναλλαγές στον κόσμο, προσπαθώντας να σπρώξει στο περιθώριο το δολάριο, ιδίως σε χώρες με τις οποίες έχει ισχυρές εμπορικές σχέσεις.

    Μπορούν όλα αυτά να εκθρονίσουν το δολάριο ως το κυρίαρχο νόμισμα εμπορικών συναλλαγών στον πλανήτη; Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς το «buck» παραμένει πανίσχυρο, ωστόσο, οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν παγκοσμίως και οι νέες περιχαρακώσεις μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές χώρες που εξαρτώνται από την Κίνα ή ενεργειακά από τη Ρωσία δημιουργούν ένα περιβάλλον ρευστότητας και πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    ***

    Ο Μπάιντεν έτοιμος να υπερφορολογήσει τους πολύ πλούσιους. Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται κοινωνικές παροχές και φορολόγηση των πλουσίων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το προεκλογικό πρόγραμμά του ενόψει των προεδρικών του 2024. Οι αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι πολλά από τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία πιθανότητα να εγκριθούν από το Κογκρέσο.

    Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει τη μείωση του χρέους κατά περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 10ετίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Για να γίνει αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εισάγει έναν ελάχιστο φόρο 25% για τους δισεκατομμυριούχους, δηλαδή για το 0,01% των πλουσιότερων Αμερικανών. Προτείνει επίσης την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων στο 28%, από 21% σήμερα. Το ποσοστό αυτό παραμένει πάντως χαμηλότερο από το 35% που ήταν ο φορολογικός συντελεστής μέχρι τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017.

    ***

    Χαμός στη Γαλλία για τα “κουρασμένα παλληκάρια”. Σε «πολεμική κατάσταση» συνεχίζει να βρίσκεται η Γαλλία, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στη χώρα, με τα συνδικάτα να βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

    Νωρίτερα την Πέμπτη η Γαλλική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», υπερψήφισε το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά.

    ***

    To be or not to be… Τι κρίμα! Να είσαι πορφυρογέννητος, να είσαι υπουργός κληρονομικώ δικαίω, ανεψιός “Εθνάρχη” και ξάδελφος πρωθυπουργού και να σου κάθεται η “τράκα”…

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή