Γιατί όσοι επιθυμούν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να το παραλάβουν

Γιατί αργείτε να παραλάβετε το νέο σας αυτοκίνητο

Γιατί όσοι επιθυμούν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνο μέχρι να το παραλάβουν; O λόγος είναι η έλλειψη των ημιαγωγών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια δεν χρησιμοποιούσε σε μεγάλο βαθμό ημιαγωγούς, ωστόσο η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση, η ανάπτυξη των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και η αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας αύξησε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για ημιαγωγούς.

Επειδή τα μικροσκοπικά μικροτσίπ είναι απαραίτητα για πολλά σημαντικά συστήματα του αυτοκινήτου, αποτελούν το κλειδί της ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης την περίοδο του πρώτου σταδίου της πανδημίας, δεν άφησε το περιθώριο στους κατασκευαστές να προμηθευτούν σημαντικές ποσότητες, ώστε να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη παραγωγή.

Η πανδημία και τα προβλήματα στις μεταφορές των εμπορευμάτων γιγάντωσαν το πρόβλημα.

Έτσι, δεν είναι μόνο οι μεμονομένοι αγοραστές αυτοκινήτων που θα πρέπει να περιμένουν. Όπως φαίνεται, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και στις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την καλοκαιρινή ζήτηση.

Η έλλειψη μικροτσίπ έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή οχημάτων

Με τις αποθήκες των αυτοκινητοβιομηχανιών άδειες και τα αποθέματα εξαντλημένα, η έλλειψη μικροτσίπ έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή οχημάτων. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της COVID-19, όμως τα προβλήματα παραμένουν πολλά. Η παραγωγή των αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 23,3% κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου, δηλ. μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια μονάδες σε σύγκριση με το 2019, ενώ η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ σημείωσε μείωση 21% το 2020.

Αν και η ζήτηση των καταναλωτών για νέα οχήματα αυξήθηκε ξανά τους τελευταίους μήνες, οι κατασκευαστές της ΕΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν. Ειδικά τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν μερικές ή πλήρεις διακοπές παραγωγής στα εργοστάσιά τους λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης των ημιαγωγών. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν καθυστέρηση παράδοσης πολλών μηνών, όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Όμως, αυτή η επιβράδυνση της ανανέωσης του στόλου οχημάτων της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για το κλίμα. Αναμένονται οι όγκοι παραγωγής στην Ευρώπη να παραμείνουν χαμηλά τους επόμενους μήνες, ελπίζοντας σε ανάκαμψη από το επόμενο έτος. Αυτό συνεπάγεται παράταση στη χρήση των παλιών αυτοκινήτων, άρα και των αυξημένων εκπομπών ρύπων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή