Γιατί παραιτήθηκε ξαφνικά ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου. Τι δήλωσε συγκινημένος

Με προφανή συγκίνηση και αιχμές για «τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα», παραιτήθηκε ξαφνικά  από τη θέση του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου

Γιατί παραιτήθηκε

Σε μια μακροσκελή και φορτισμένη δήλωσή του ο κ. Σακελαρίου αποδίδει την παραίτησή του  στη διαρροή όσων διεμήφθησαν στ ανώτατο δικαστήριο στις διασκέψεις για την εξέταση της νομιμότητας των μειώσεων στις συντάξεις που επέφερε ο  νόμος Κατρούγκαλου.

Αδιανόητη παραβίαση

Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη αυτή την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία όπως είπε αντικειμενικά αδυνατεί να ελέγξει.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας για τον νόμο Κατρούγκαλου έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που επιφέρει ο νόμος στις συντάξεις, με ψήφους 13 έναντι 12. Μάλιστα, στη μειοψηφία φέρεται να ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διαρροή και αντιδράσεις

Η διαρροή  προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο κ. Σακελλαρίου να υποβάλει σήμερα το πρωί την παραίτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία κι έγινε δεκτή.

Στο δικαστήριο, θα προεδρεύει μέχρι νεωτέρας ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ενώ στις εκκρεμείς διασκέψεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ.

«Σταθερά στις μειοψηφίες»

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, υπενθύμισε ότι από την εποχή του μνημονίου βρισκόταν σταθερά στις μειοψηφίες του δικαστηρίου οι οποίες ζητούσαν να κριθούν ως αντισυνταγματικές αρκετές  ρυθμίσεις των μνημονίων.

«Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα», τόνισε

Η «επικυριαρχία στους θεσμούς»

Περισσότερα σε λέξεις

Μίλησε για  «κλιμακούμενη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντα επί του θεσμικού» και διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους.

«Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων, είπε. Οι αντοχές τους συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος».

Επομένως, είπε, «πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος ότι υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας'».

Ο κ. Σακελλαρίου επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί την 30η Ιουνίου οπότε και συμπληρώνει το όριο ηλικίας.

Με δυό λόγια

Ο δικαστής «έσκασε» από πιέσεις και διαρροές… Αργότερα θα μάθουμε περισσότερα για τις αθέατες πλευρές της παραίτησης.