Γιατί σημειώνουν ράλι ανόδου τα Ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα

Τα Ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα είναι οι σημερινοί πρωταγωνιστές μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία θα είναι από τις πιο ευνοημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου σημείωσε μεγάλη αποκλιμάκωση σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από όταν έχει εκδοθεί ο τίτλος στο 1,12%, με αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να περιορισθεί στις 165 μονάδες βάσης. Κατά 7 μονάδες βάσης υποχώρησε η απόδοση της 5ετίας, διαμορφούμενη στο 0,37%. Στην ΗΔΑΤ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ εκ των οποιών τα 6 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς.

Σημαντική και η αποκλιμάκωση η απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας κατά 7 μονάδες βάσης, ενώ κατά 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αντίθετα μικρότερη είναι η ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κινείται κατά 2 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο -0,46%, ενώ κατά 4 μονάδες βάσης έχει περιορισθεί η απόδοσης της γαλλικής 10ετίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή