Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει τα αγαπημένα των επενδυτών σύμφωνα με τον ελβετικό τύπο

Την επιστροφή της εμπιστοσύνης τους προς την Ελλάδα εκδηλώνουν οι επενδυτές μέσα από το έντονο ενδιαφέρον τους για ελληνικά ομόλογα τα οποία όπως αναφέρει ο ελβετικός Τύπος, «έχουν γίνει τα αγαπημένα των επενδυτών».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η έγκριτη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung «πριν από μόλις 10 χρόνια ήταν το φόβητρο της κεφαλαιαγοράς, ενώ σήμερα κάθε επενδυτής θέλει να τα έχει στην κατοχή του. Ο λόγος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές θέλησαν να επενδύσουν 13 δισ. ευρώ σε μία νέα έκδoση (σσ. αναφέρεται στον τίτλο 7ετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο).

Οι προσφορές υπερέβησαν κατά πολύ τον όγκο τον οποίο επεδίωξαν οι διαχειριστές του χρέους της Ελλάδας. Από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν στόχο, πήραν τελικά 2,75 ευρώ από τους επενδυτές». Το δημοσίευμα αποδίδει αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά ομόλογα αφενός στην αλλαγή κυβέρνησης, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται ως θετικά διακείμενος προς την οικονομία και τις επενδύσεις, αφετέρου (και κυρίως) στο γεγονός ότι τα επιτόκια με θετικές αποδόσεις έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των επενδυτών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλά και την εκκίνηση ενός νέου προγράμματος QE, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να σπάνε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, ενώ η απόδοση του 10ετούς είναι πλέον χαμηλότερη από το yield του αμερικανικού 10ετούς.

Όπως σημειώνει η ελβετική εφημερίδα, οι αποδόσεις στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι αρνητικές. Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, λόγω της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το κόστος αναχρηματοδότησης είχε αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά είχε αποκλειστεί και η Ελλάδα έπρεπε να αιτηθεί ένα πακέτο βοήθειας. Μόλις πριν από ένα χρόνο έληξε το τρίτο πακέτο βοήθειας και από τότε η Ελλάδα εξασφάλισε ήδη δύο φορές χρήματα από την κεφαλαιαγορά.

Οι συνθήκες βελτιώθηκαν γοργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων μειώθηκαν περισσότερο από 200 μονάδες βάσης, στο 2,2% από την αρχή του έτους». Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται σε νέο χαμηλό ήτοι στο 2,010% σημειώνοντας πτώση 2%, ενώ και ο τίτλος 5ετούς διάρκειας σημειώνει πτώση 4,85% στο 1,039%. Σε επίπεδο έτους το ελληνικό 10ετές σημειώνει πτώση 46,53%.

Περισσότερα σε λέξεις

Το spread διαμορφώνεται στις 238 μονάδες. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται από τους οίκους αξιολόγησης ως εκδότης μη επενδυτικής κατηγορίας. Δικαίως, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις προφανείς στρεβλώσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας. «Λόγω των χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων οι επενδυτές προχωρούν συνεχώς σε στοιχήματα με ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο και έτσι διοχετεύονται κεφάλαια σε κατηγορίες τοποθετήσεων, οι οποίες χωρίς την πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα καταχώριζαν λιγότερο υψηλές ταμειακές εισροές.

Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε αστάθειες». Ωστόσο, από την έκδοση της προηγούμενης βδομάδας φάνηκε ότι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και οι ποιοτικοί επενδυτές που δεν έχουν ως στόχο το πρόσκαιρο κέρδος, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους ελληνικούς τίτλους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.