Γιατί θα “περάσει” το χρυσό πακέτο της Κομισιόν – “Ο καβγάς είναι για το πάπλωμα” και με “δωράκια” θα πάρουν πίσω το βέτο οι Βόρειοι

Η Τουρκία φοβάται ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει τον Μπάιντεν στις κυρώσεις

Όλα δείχνουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το χρυσό πακέτο των 750 δις ευρώ με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ θα περάσει από τη Σύνοδο των ηγετών χωρίς μεγάλες αλλαγές. Το σχέδιο θα προσφέρει έως 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια διαθέσιμα στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από μια ύφεση που προκαλείται από πανδημία.

Μπορεί ορισμένες χώρες που αποτελούν το “λόμπυ το Βορρά” να περιφέρουν τις αντιρρήσεις τους ή να ζητούν “ρήτρες” διασφάλισης ότι οι Νότιοι δεν θα σπαταλήσουν το κοινό χρήμα, ωστόσο όσοι γνωρίζουν στις Βρυξέλλες πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, επιμένουν:

  • Αποκλείεται να μη γίνει στο τέλος αυτό που συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν, η συμφωνία των οποίων ήταν “μπούσουλας” για τη γεννιόδωρη πρόταση της Κομισιόν – κυρίως προς τις χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ήδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις για να πειστούν οι χώρες που αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία,Τσεχία, Πολωνία,Σλοβακία). Μάλιστα ετοιμάζεται ένα σχέδιο “αντισταθμιστικών” οφελημάτων, στη λογική των γνωστών ευρωπαϊκών παζαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε ότι χώρες που αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό πακέτο για την ανάκαμψη θα μπορούσαν να λάβουν κάποιας μορφή έκπτωσης στις εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν

  • «Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για την επίτευξη συναίνεσης», είπε ο Σολτζ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε αν οι εκπτώσεις (rebates) στις εθνικές εισφορές στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να επηρεάσουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Σολτς γνωρίζει καλά ότι “ο καυγάς είναι για το πάπλωμα”. Αυτό είναι κάτι που είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν όταν η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, που σήμερα εκφράζουν  έντονη αντίθεση στο έκτακτο σχέδιο της ΕΕ για την έκδοση κοινού χρέους για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είχαν εξασφαλίσει μειώσεις στις συνεισφορές τους για τον προϋπολογισμό 2014-2020 ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, 695 εκατομμυρίων ευρώ και 185 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η Δανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η κορυφαία προτεραιότητά της στις συνομιλίες για το σχέδιο της Κομισιόν θα είναι η διατήρηση της έκπτωσης του προϋπολογισμού τους και ότι οι άλλες ανησυχίες ήταν δευτερεύουσες

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου για να συζητήσουν την πρόταση για πρώτη φορά.

Το σχέδιο θα προσφέρει έως 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια διαθέσιμα στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από μια ύφεση που προκαλείται από πανδημία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή