Γιατί το άνοιγμα των Βαρωσίων τορπιλίζει ελληνοτουρκικά και κυπριακό – Η γραμμή διχοτόμησης από τον Ερντογάν και η ήττα της Μέρκελ

Βαρώσια Κύπρος

Τα Βαρώσια παραμένουν υπό τουρκική κατοχή, και ουσιαστικά υπό τον άμεσο έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, από την εισβολή του 1974.

Με βάση τα ψηφίσματα 550 (του 1984) και 789 (του 1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων τίθεται υπό την διαχείριση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επιστροφή και επανεγκατάσταση αποκλειστικά και μόνον των νόμιμων κατοίκων της, που είχαν εκδιωχθεί με την τουρκική εισβολή.

Ως εκ τούτων, γίνεται καθαρό ότι η απόφαση Ερντογάν για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων αποτελεί ευθεία αναβάθμιση της γραμμής της διχοτόμησης της Κύπρου και, κατ΄επέκταση, καίρια βολή και υπονόμευση σε οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης του κυπριακού.

Σε πρώτο χρόνο, η κίνηση του τούρκου προέδρου δείχνει εστιασμένη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα. Ο Ερντογάν παρεμβαίνει εξώφθαλμα στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό της Αγκυρας Ερσίν Τατάρ στις «εκλογές» του ψευδοκράτους κόντρα στον πιο μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί.

Συνέπεια αυτής της παρέμβασης ήταν και η σημερινή κατάρρευση της κυβέρνησης του ψευδοκράτους με την αποχώρηση του επίσης υποψηφίου για την προεδρία Κουνρέτ Οσερζάι, όπως και η καταγγελία Ακιντζί για «μέγα λάθος» στα Βαρώσια που αφήνει τους τουρκοκύπριους «εκτός διεθνούς δικαίου».

Ο Ερντογάν δείχνει λύση διχοτόμησης για την Κύπρο

Σε δεύτερο χρόνο, ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έχει προαναγγείλει νέο γύρο συνομιλιών για το κυπριακό μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος. Και με αυτό το μήνυμα, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει καθαρά πως η Αγκυρα επιλέγει λύση διχοτόμησης στο Κυπριακό και εγκαταλείπει πλήρως την προοπτική της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Και τούτο, διότι η Αμμόχωστος έχει κομβική, έως και θεμελιώδη, σημασία για μια ομοσπονδιακή λύση, καθώς η επιστροφή της στους μόνιμους κατοίκους μπορεί να λειτουργήσει ως – αναντικατάστατο – αντάλλαγμα σε μια συμφωνία για το εδαφικό.

Παραπλεύρως, το άνοιγμα των Βαρωσίων κάνει εξαιρετικά δύσκολη πλέον την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, υπονομεύοντας και την αυριανή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο φόρουμ της Μπρατισλάβα.

Η ήττα και η ευθύνη της Μέρκελ

Πέραν αυτού, το μήνυμα Ερντογάν έχει αποδέκτη και την Ανγκελα Μέρκελ. Η οποία παίρνει, πολύ γρήγορα, την απαξιωτική απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν για την ανοχή που επέδειξε απέναντι στην Τουρκία στην σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας αποτρέποντας κάθε συζήτηση για κυρώσεις.

Παρεμπιπτόντως, η απόφαση της συνόδου έχει ρητή αναφορά στις αποφάσεις του ΟΗΕ και, έστω και χωρίς να μιλά για κυρώσεις, αναφέρει ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Το προφανές ερώτημα προς την γερμανική καγκελαρία είναι, πλέον, το εάν το άνοιγμα των Βαρωσίων θίγει καίρια ή όχι τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ  Όπως και το ποια «μέσα και επιλογές» θα χρησιμοποιήσει τώρα η ΕΕ για να προασπίσει αυτά τα συμφέροντα…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή