Γιατί το Politico «βράβευσε» την Εύα Καϊλή – Όλα τα… αντι-βραβεία

Μια σειρά από αντι-βραβεία μοίρασε το Politico στα πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεχώρισαν σε αυτήν τους τη θητεία με την ελληνική παρουσία να είναι έντονη. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ευρωβουλή, το Qatargate.

Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια – που δεν είναι εκ νέου υποψήφια – μοιράζεται το βραβείο «Πρέσβειρα του Ευρωκοινοβουλίου» μαζί με την πρόεδρο αυτού, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναρωτιέται το Politico για το ευρωκοινοβούλιο: «Προπύργιο δημοκρατίας ή φωλιά διαφθοράς»;

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας του, διαμόρφωσαν περισσότερο την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τον θεσμό σε όλη την Ευρώπη και πολύ πέρα ​​από αυτήν — αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους, αναφέρει για τις δύο κυρίες και προχωρά στην απονομή του βραβείου.

«Πρώτον, είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα, η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ αυτόν τον ρόλο. Η Μέτσολα έφερε δυναμισμό στο Κοινοβούλιο, υποσχόμενη εκσυγχρονισμό, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την παρενόχληση και αποτελώντας την πρώτη επικεφαλής της ΕΕ που επισκέφθηκε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου» γράφει το Politico.

Και συνεχίζει: «Αλλά μετά από λιγότερο από ένα χρόνο, η θητεία της επισκιάστηκε από το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες με κυκλώματα «μετρητών έναντι επιρροής» και δωροδοκίες στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ. Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε πλήγμα παρόμοιο με την πτώση μετεωρίτη πάνω στο εμβληματικό κτίριο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου».

«Και εδώ μπαίνει η Καϊλή», συνεχίζει. «Η λαμπερή σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από την Ελλάδα, μια προσωπικότητα που ήταν γνωστή για το έργο τους σε υποθέσεις τεχνολογίας κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε μια εγκληματική οργάνωση που δωροδοκήθηκε από χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία σε αντάλλαγμα για κοινοβουλευτικές χάρες. Η Εύα Καϊλή, η οποία διαψεύδει την εμπλοκή της στην υπόθεση, πέρασε περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή και πλέον αναμένει την εκδίκαση του Qatargate».

Επανερχόμενο στην κυρία Μέτσολα το Politico σημειώνει ότι «έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια για να καθαρίσει το χάος που προκάλεσε η Εύα Καϊλή – εισάγοντας νέους κανόνες δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές, συστήνοντας μια επιτροπή που ερευνά την εμπλόκή ξένων παραγόντων ενώ παράλληλα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν δώρα που έλαβε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τόσο η κυρία Μέτσολα όσο και η κυρία Καϊλή «άλλαξαν την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ενός θεσμού που συχνά έχει περάσει στο παρασκήνιο. Με τη Μέτσολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα. Με την Καϊλή πήρε μια ένεση αδρεναλίνης και έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης στις εσωτερικές του λειτουργίες», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ωστόσο το μέλλον των δύο γυναικών δεν θα είναι παρόμοιο. Η Ρομπέρτα Μέτσολα ετοιμάζεται για την εκστρατεία επανεκλογής της και είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία διάρκειας 2,5 ως πρόεδρος ενός Κοινοβουλίου που μετατοπίζεται προς τα δεξιά, μετά από την οποία ακολουθούν οι εθνικές εκλογές στη Μάλτα που πρέπει να διεξαχθούν έως το 2027».

«Η Εύα Καϊλή από την άλλη από την άλλη, συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με το σκάνδαλο Qatargate, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης. Η προσπάθειά της να απορρίψει την έρευνα του Κατάργκεϊτ έχει προγραμματιστεί να βρεθεί στο δικαστήριο τον Μάιο. Η Καϊλή είπε ότι δεν θα είναι ξανά ευρωβουλευτής», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ένα ακόμα αντί – βραβείο που πήρε η Ελλάδα από το Politico, ειναι για την παρουσία του Μανώλη Φράγκου, ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, τον οποίο αποκαλεί «Ο μεγάλος Ιεροεξεταστής», λόγω των πολλών ερωτήσεων που έχει υποβάλει στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Γράφει το Politico: «Ο 30χρονος Έλληνας ευρωβουλευτής βρέθηκε στην κορυφή των διαγραμμάτων των υποβληθεισών «γραπτών ερωτήσεων», ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα για απαντήσεις σε επείγουσες ερωτήσεις. Ο Μανώλης Φράγκος υπέβαλε 344 ερωτήσεις αυτή τη νομοθετική περίοδο — μία κάθε πέντε ημέρες.

Η πολιτική της ΕΕ «γεννά ερωτήματα καθημερινά», είπε ο Φράγκος, σχολιάζοντας το βραβείο του. «Οι ψηφοφόροι ζητούν διευκρινίσεις και θέλουμε να απαντήσουμε».

Οι ερωτήσεις του κ. Φράγκου προς την ΕΕ κυριαρχούνταν από ελληνικά ζητήματα που κυμαίνονταν από την εκτροφή αιγών έως τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα.

Τέλος, τη λίστα των αντι-βραβείων με ελληνική παρουσία συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός που βρίσκεται στη φυλακή.

  • Δείτε όλα τα βραβεία του Politico ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή