Γιατί το ΥΠΕΞ χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

ΥΠΕΞ επιστολή ΟΗΕ

 

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους χαιρέτισε το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων».

Οπως τονίζεται η κατάληξη σε συμφωνία των συνομιλιών Ισραήλ – Λιβάνου «καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και σύμφωνα με την Αθήνα αποτελεί ένα παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής.

  • «Σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εδεσσα και συμπλήρωσε ότι «με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Η Αθήνα υπενθυμίζει τις συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και τη συμφωνία της με την Αλβανία για την παραπομπή τής μεταξύ τους διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την προσήλωση της Αγκυρας στις συμφωνίες με την Τρίπολη, καθώς και τις απειλές του προς την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υποστήριξε δε ότι η ενόχληση για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο προέρχεται από το γεγονός ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη σήμερα είναι η Τουρκία. Κατηγόρησε εκ νέου δε την Αθήνα ότι είναι αυτή που δεν θέλει τον διάλογο.

Στο ΚΥΣΕΑ η Τουρκική προκλητικότητα

Στο μεταξύ συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ όπου συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η σχτική ανακοίνωση:

“Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή