Γιατί «τρελάθηκε ο καιρός»…Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη – Τι απειλεί την Ελλάδα

    H κλιματική αλλαγή είναι εδώ! Δεν πρόκειται πλέον για … μελλοντολογία, αφού όλοι βλέπουμε ότι «τραλάθηκε ο καιρός». Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός. Με απλά λόγια: η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα.

    Το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα της ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

    Ηδη στις πόλεις η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η κλιματική αλλαγή, πέραν των αλλαγών στην καθημερινότητά μας,  απειλεί αρχαία μνημεία της χώρας, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη.

    Ο κίνδυνος αύξησης των πυρκαγιών

    Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός πως ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (σήμερα βρισκόμαστε στον 1ο C), ακόμη και τότε, θα έχουμε αύξηση του μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 41%. Εάν όμως φθάσουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο μέσος όρος των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με σήμερα.

    Γράφημα από την εφημερίδα «Τα Νέα»

    Διατάραξη του θερμικού ισοζυγίου σημαίνει διατάραξη του κλίματος του πλανήτη. Κατά τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η φύση με τη φωτοσύνθεση με σε 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια. Και είναι προφανές, όπως εξηγεί, ότι όσο αυτά αυξάνονται τόσο θα διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, δηλαδή το κλίμα του. Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη της χιλιετίας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες έδειξαν τάση αύξησης της συχνότητας εμφάνισής τους.

    Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα, έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους.

    Κι αν δεν τα καταφέρουμε; Τότε, κατά τους ειδικούς, χάνεται ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή