Γιατί ξεσπάθωσε ο Δένδιας απέναντι στην Ε.Ε – Η νέα πρόκληση Ερντογάν, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα γαλλικά Rafale

Δένδιας Rafale

Πολλές συζητήσεις και ερμηνείες προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, με την οποία ο κ. Δένδιας ουσιαστικά σφυροκόπησε την Ε.Ε για την άρνησή της να στείλει ένα ουσιαστικό μήνυμα στην Τουρκία.

Εμμέσως, δε, ο κ. Δένδιας προέβλεψε κλιμάκωση των εντάσεων εκ μέρους της γείτονος, κάτι που λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε, με την έκδοση νέων Navtex από την Τουρκία, με τις οποίες ζητά την αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα, της Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, Τήλου και Χάλκης.

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα γαλλικά Rafale

Σε αυξημένη επιτήρηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισημαίνει ότι «με τη γείτονα πιο προκλητική και εξοπλισμένη εμείς δεν το ρισκάρουμε».

Στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021 ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αύξηση των δαπανών για την άμυνα κατά 2 δισ. ευρώ ή κατά 375% σε σχέση με τις φετινές πιστώσεις, γεγονός που φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περίοδο 2000-2010.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα τρέξουν εντός του 2021, όπως τα Rafale, τα οποία θα έρθουν με τα όπλα τους, την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ, την απόκτηση τεσσάρων υπερελικοπτέρων Romeo, νέα αντιαρματικά όπλα και νέα τηλεκατευθυνόμενα.

Σε ό,τι αφορά στα Rafale, είπε θα κατατεθεί η σύμβαση σε λίγες ημέρες στη Βουλή και πώς οι καλές σχέσεις μας με την Γαλλία ήταν αυτές που έκαναν την συμφωνία να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών είπε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως περιμένουμε μια προσφορά ικανοποιητικής ενδιάμεσης λύσης. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, ως σημαντική διαδικασία που τρέχει για το αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που προκλήθηκε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης.

«Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε, ούτε κλαιγόμαστε για το Συμβούλιο Κορυφής. Η Ευρώπη λειτουργεί με αργούς ρυθμούς», ανέφερε και εκτίμησε ότι και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ και μετά τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ, η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση απέναντι σε όλους.

Αιχμές Δένδια από τη Βουλή

Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα ανέμενε η Ελλάδα από την Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον κράτους – μέλους της.

Ο Νίκος Δένδιας μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που μετέθεσε για τον Μάρτιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, από το βήμα της Βουλής, καταλόγισε διστακτικότητα στην Ευρώπη και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλή πολέμου εναντίον μέλους της;».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη διαύγεια την κατάσταση, με το Κογκρέσο να ψηφίζει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400».

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση ορισμένων κρατών, ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε απόλυτη γνώση για το πήγαιναν τα πράγματα.

«Γνωρίζαμε, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, η ΕΕ έλαβε κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία, κάνει λόγο για ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση και αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης των κυρώσεων, ενώ κάλεσε σε επιβολή κυρώσεων και φυσικά πρόσωπα.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι αυτά αρκούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση «και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και υπομονή».

Επεσήμανε πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι τιμωρητική και επανέλαβε την πάγια θέση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, όμως, όπως σημείωσε, η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι προσυπογράφει το διεθνές δίκαιο», είπε.

Η κίνηση Δένδια και τα δύο σενάρια για τον Ερντογάν

Η εκτίμηση που κυριαρχούσε χθες στη βουλή είναι ότι ο κ. Δένδιας θέλησε να καταγραφεί η δυσαρέσκεια αυτή για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην παρούσα συγκυρία, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν καλά ότι ο στόχος του Ερντογάν ήταν και παραμένει ο διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι  με ποιον τρόπο και πότε θα επιδιώξει να τον πετύχει. Κι εδώ οι εκτιμήσεις διϋστανται.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι στο διάστημα τουλάχιστον μέχρι την ορκομωσία του νέου Αμερικανού προέδρου Μπάϊντεν, το Oruc Reis θα παραμείνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, με στόχο, στις  αρχές του 2021  να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Άλλοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν να επανέλθει άμεσα και δριμύτερο στην προκλητική στρατηγική του ο Ερντογάν, με κινήσεις ακόμα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Ο κ. Δένδιας έχει πλήρη συνείδηση ότι οι εταίροι, θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις πιέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε προοπτικά να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών. Θέλησε, λοιπόν, να καταγραφεί η έκφραση δυσαρέσκειας.

Δείτε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή