Γίγαντες στο φούρνο με πόδι χοιρινού / μπακαλιάρο / λουκάνικο

Του Γιάννη Παργινού

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα λαϊκό πιάτο, πολύ νόστιμο και μπελαλίδικο. Μπορεί να είναι απλό με απλή ντομάτα, κρεμμυδάκι, καρότο κομμένο σε φέτες, μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, μάραθο… και πιπεράκι ανάλογα με τις αντοχές μας. Η Νόνα, το έριχνε με την χούφτα κι ήταν πάντα κόκκινο…

Στο χωριό, κατά τα παιδικά μας χρόνια, ήταν η «φασολάδα της Κυριακής…

Τώρα στην εποχή της ευδαιμονίας, παρά την όποια λιτότητα, …, ό, τι μείνει μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ένα γουρλίδικο μεζέ για τα τσιπουράκια της εβδομάδας, μαζί με μια αντζούγια, ένα λουκάνικο, λίγες ελιές, ένα αγγουράκι ή μια ντομάτα στα τέσσερα… ή ό, τι άλλο έχει μείνει στο ψυγείο… Έμπνευση να υπάρχει…!!!

Η ίδια συνταγή, πιο γουρλίδικη, μπορεί να γίνει με ένα πόδι από χοιρινό ή μπακαλάρο κομμένο σε μικρά κομματάκια ή χωριάτικα λουκάνικα…

Εγώ σήμερα, είχα ένα πεσκέσι από το χωριό, – της ορεινής Γορτυνίας – , με χοιρινό, προβατίνα και 1 με 2 κότες. Μέσα ήταν και δύο πόδια από χοιρινό ντόπιο, όπως τα είχα παραγγέλλει για τον σκοπό που παρακάτω θα σας περιγράψω…

Λοιπόν, πάμε για την εκτέλεση  ΕΔΩ :https://tastyday.gr/gigantes-sto-foyrno-me-podi-choirinoy-mpakaliaro-loykaniko/

Καμία δημοσίευση για προβολή