Γκεοργκίεβα: Δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο – Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την πρωτοφανή πτώση που κατέγραψε φέτος λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ωστόσο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα μολύνσεων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαταράξεις, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεταδίδει το Reuters.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή της η κα. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα δημοσιονομικά κόστη των δράσεων που στόχο έχουν να περιορίσουν την πανδημία και να μετριάσουν την οικονομική επίπτωση, αυξάνουν τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, ωστόσο είναι πρώιμο να αρχίσει η απόσυρση των απαραίτητων διχτυών ασφαλείας.

«Δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο» έγραψε χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή της εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G20 το Σάββατο.

Η κα. Γκεοργκίεβα σημείωσε πως τα δημοσιονομικά μέτρα 11 τρισ. δολαρίων των μελών των G20 και άλλων χωρών, καθώς και οι τεράστιες «ενέσεις ρευστότητας» από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν βάλει όριο στον «πάτο» της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, προειδοποίησε. Μεταξύ αυτών είναι ένα νέο κύμα μολύνσεων κοροναϊού, οι «τραβηγμένες» αποτιμήσεις των assets, οι ευμετάβλητες τιμές των εμπορευμάτων, ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η πολιτική αστάθεια.

Όπως επισήμανε, ορισμένες χώρες έχασαν περισσότερες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και Απρίλιο από αυτές που είχαν δημιουργηθεί από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, και πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι χρεοκοπίες και η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε.

Καμία δημοσίευση για προβολή