Goldman Sachs: Ιδιαίτερα αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών. Επιμένει στις τιμές στόχους

Goldman Sachs: Ιδιαίτερα αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών

 

Η Goldman Sachs θεωρεί ιδιαίτερα αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας κυρίως την αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια, τον δείκτη ρευστότητας, τα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις.

Σε όλα τα επιμέρους στοιχεία και σε όλο το φάσμα των στοιχείων οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που επιβάλλουν ΕΚΤ και τραπεζικές αρχές, όπως και η επαγγελματικότητα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, είναι εμφανής και κάνει τη διαφορά σε κάθε επενδυτή ο οποίος θα ρίξει μία ματιά στα στοιχεία τους.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και neutral (ουδέτερη) για τη Eurobank, καθώς και τις προηγούμενες τιμές στόχους. Αυτές διαμορφώνονται:

  • Στο 1,60 ευρώ  για την Alpha Bank,
  • Στα 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς,
  • Στα 5,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και
  • Στο 1,40 ευρώ για την Eurobank

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του δείκτη CET1 το 2022, κατά μέσο όρο περίπου 1,8% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης CET1 για τις Εθνική Τράπεζα / Eurobank / Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% αντίστοιχα (έναντι ελάχιστων επιπέδων 9,4-9,5%), ενώ ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας ήταν στο 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022.

Η συνεισφορά του CET1 στο Συνολικό Κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 80% το 2022, με περιορισμένη εξάρτηση σε τίτλους AT1. Δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και η Πειραιώς, είχαν τίτλους ΑΤ1 στην κεφαλαιακή τους δομή, οι οποίοι συνεισέφεραν κατά 7% και 12% αντίστοιχα στα συνολικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η  διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών έχουν περίπου 41 δισ. ευρώ ομόλογα και περίπου τα μισά είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ακολουθούμενα από ομόλογα Ευρωζώνης με χώρες εκδότες κυρίως τη Γερμανία, Γαλλία και στη συνέχεια την Ιταλία. Άλλα 11-12 δισ. ευρώ τίτλων που διαθέτουν δεν είναι διακρατούμενοι και οι περισσότεροι προορίζονται για trading. Η Εθνική Τράπεζα επίσης αντισταθμίζει με παράγωγα μεγάλο μέρος αν όχι όλο το χαρτοφυλάκιο.

Να σημειωθεί επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ότι περίπου το 80% των ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες (λίγο παραπάνω στο 83% η Alpha Bank) είναι ομόλογα τα οποία καταγράφονται λογιστικά ως αποσβεσμένα περιουσιακά στοιχεία.

Έτσι σύμφωνα με την Goldman Sachs, στην Alpha to 41% της αξίας των τίτλων λήγει σε 1-5 χρόνια και το 51% μετά από 5 χρόνια, ενώ σε έντοκα και βραχυχρόνιους τίτλους με λήξη σε 3-12 μήνες είναι το 6% της αξίας του χαρτοφυλακίου

Στην Πειραιώς το 81% της αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων έχει διάρκεια μεγαλύτερη της πενταετίας και 11% από ένα έως πέντε χρόνια, ενώ 6% είναι έντοκα γραμμάτια και ρέπος διάρκειας μικρότερης του τριμήνου.

Στη Eurobank το 54% της αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 5 έτη και 44% διάρκεια από ένα έως πέντε χρόνια.

Τέλος, στην ΕΤΕ το 71% του χαρτοφυλακίου έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 5 χρόνια, το 22% είναι βραχυζρόνια έντοκα ή «ρέπος» με διάρκεια έως τρεις μήνες και 6% του χαρτοφυλακίου ομολόγων έχει διάρκεια από ένα έως πέντε χρόνια.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή