H αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκινά με την κυβέρνηση να αναζητά τους “180” για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Με την επιστολή που απέστειλε προς τα κόμματα ο πρόεδρος του Σώματος κ.Τασούλας προκειμένου να ορίσουν τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην ουσία ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής, το αργότερο ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επιτροπή θα έχει στην διάθεσή της τουλάχιστον έναν μήνα για να συντάξει την πρότασή της για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων του καταστατικού χάρτη ώστε το τελικό κείμενο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πλειοψηφίας οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή θα ασχοληθεί συνολικά με 49 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Για περίπου 15 εξ αυτών τα οποία έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω των 180.

Η έναρξη της διαδικασίας στην πραγματικότητα σηματοδοτεί και την αφετηρία μιας περιόδου σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, που στην αιχμή τους έχουν την κατάργηση της απλής αναλογικής– που η κυβέρνηση θεωρεί εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος, της ενισχυμένης, πια, αναλογικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, (Καθημερινή, ρεπορτάζ Σταύρος Παπαϊωάννου) μεταξύ των επιλογών είναι το γερμανικό μοντέλο που αποτελεί συνδυασμό εκλογής από μονοεδρικές περιφέρειες και με λίστα από διευρυμένες περιφέρειες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εξετάσει και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου του 2010 με τότε υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ραγκούση. Εναλλακτικά, εξετάζονται τα σενάρια να μπει πλαφόν 25% ως το κατώτατο όριο που θα πρέπει να πιάνει το πρώτο κόμμα προκειμένου να παίρνει τις επιπλέον έδρες ή το μπόνους να πηγαίνει κλιμακωτά.

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτούνται συνεργασίες καθώς ο αριθμός των βουλευτών της πλειοψηφίας δεν αρκεί για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση συμπεριέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και την παράγραφο που προβλέπει ότι ένας νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Αρα η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) μπορεί να αλλάξει με πλειοψηφία 180 ψήφων και ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί να ισχύσει άμεσα.

[more]

Στο κυβερνητικό επιτελείο οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, και παρ ότι εκπέμπεται το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει συναινέσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι στο επίκεντρο των σχεδιασμών της βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, το οποίο διαθέτει 22 βουλευτές που αθροιζόμενοι με τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας διασφαλίζει τον «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών.

Η άτυπη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή στο ζήτημα του ασύλου είναι ενδεικτική της στρατηγικής της κυβέρνησης να αναζητήσει συναινέσεις και σε κάθε περίπτωση να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις εκπεφρασμένες θέσεις τους που μιλάνε για μπόνους εδρών με αναλογικότητα και πάντως όχι άνω των 35 εδρών.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εξακολουθούν να υπάρχουν αντίρροπες τάσεις. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναινούσε σε μια αλλαγή εκλογικού νόμου με τη Ν.Δ. Επιπρόσθετα, αν και πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά εκτιμούσε ότι στην προσπάθειά του να αποφύγει οι επόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να συμφωνήσει σε έναν εκλογικό νόμο με το Κίνημα, μετά την αποσύνδεση από τον πρωθυπουργό του εκλογικού νόμου από την Συνταγματική Αναθεώρηση, το παζλ γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τη Χαριλάου Τρικούπη.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή