“Στηλώνουν τα πόδια” οι χώρες του Βορά στην “πρόταση Μέρκελ Μακρόν”: Μόνο δάνεια με μίνι μνημόνια στους Νότιους

Με αντιπρόταση εκφράζουν πλέον και επισήμως  την αντίθεσή τους στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τα τέσσερα κράτη – μέλη που εξαρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο που ανακοίνωσαν προ ημερών οι Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Μέσω non paper που διέρρευσε το Σάββατο, οι γνωστοί και ως «φειδωλοί τέσσερις» καταθέτουν τη δική τους πρόταση στην οποία επιμένουν ότι οι χώρες του Νότου (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) που επιθυμούν ενίσχυση των οικονομιών τους θα πρέπει να αιτηθούν δάνεια και όχι να λάβουν επιχορήγηση από την ΕΕ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δημοσιονομικές δεσμ εύσεις, δηλαδή ένα μίνι μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί της άξονες που προτείνουν είναι:

  • Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός δύο ετών
  • Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων
  • Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα τέσσερα κράτη, «στόχος είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και η προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ενωσης».

Υπενθυμίζεται ότι Παρίσι και Βερολίνο είχαν προτείνει τη σύσταση ενός εργαλείου 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τα χρήματα, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω των προγραμμάτων του νέου μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι συνάρτηση της στήριξης που έλαβε κάθε χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες τα τέσσερα κράτη είχαν προβεί σε σειρά τοποθετήσεων κατά της πρότασης Μέρκελ – Μακρόν, με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του να δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μετατροπή της Ε.Ε. σε «ένωση χρέους».