H AUKUS αλλάζει τα δεδομένα: Τι σημαίνει πραγματικά η συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας για τα πυρηνικά υποβρύχια

Η AUKUS, η τριμερής αμυντική συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας για συνεργασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει και την κατασκευή τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για λογαριασμό της Αυστραλίας, με τεχνολογία/τεχνογνωσία ΗΠΑ και Βρετανίας, όπως είναι γνωστό, τάραξε τα νερά και προκάλεσε εντάσεις, ακόμα και μεταξύ συμμαχικών χωρών, όπως η Γαλλία.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η συμφωνία αυτή έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό της επεκτατικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με την Αυστραλία να μετατρέπεται σε ισχυρό στρατιωτικό παίκτη, με την απόκτηση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Για τη σημασία της συμφωνίας αυτής, το Atlantic Council απευθύνθηκε σε ειδικούς περί τα γεωπολιτικά και περίπου αυτές είναι οι απόψεις τους.

Νέο επίπεδο αποτροπής

Για τον Μπάρι Πάβελ, πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνουν και του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, η συμφωνία αποτελεί ένα μείζον βήμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, σχετικά με την ασφάλεια και τις ισορροπίες στην περιοχή. Πρώτον, σε γεωστρατηγικό επίπεδο, ενισχύει τους δεσμούς των ΗΠΑ με συμμάχους στον Ινδο-Ειρηνικό και την Ευρώπη, και μάλιστα, μέσω του διαμοιρασμού ευαίσθητης τεχνολογίας, στέλνοντας μήνυμα στην Κίνα ότι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν και ελέγχουν τις κινήσεις της στην περιοχή.

Δεύτερον, θα ενισχύσει ουσιαστικά τις αμυντικές ικανότητες συμμάχων των ΗΠΑ όσον αφορά στην αποτροπή υλοποίησης κινεζικών γεωστρατηγικών στόχων, αλλά και τη βιομηχανική συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο στο επίπεδο των υποβρυχίων, αλλά και σε άλλους τομείς (τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνητική, κλπ. Και, τρίτον, δημιουργείται ένα αντίβαρο στη διαρκή ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας της Κίνας, η οποία έχει επιταχυνθεί δραματικά μέσα στα τελευταία χρόνια. Ο Πάβελ, μάλιστα, συγκρίνει την AUKUS με την «αγγλοσαξωνική συμμαχία» της περιόδου Αϊζενχάουερ.

Βυθίστε ενα στόλο σε τρεις μέρες

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Κρένινγκ, τέως αξιωματούχος του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών, τόνίζει ότι η συμμαχία έρχεται να συμπληρώσει το δόγμα της βύθισης ενός εχθρικού στόλου μέσα σε 72 ώρες, στόχος που τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να επιτευχθεί αν υπάρξει σύγκρουση στη Νότια Σινική Θάλασσα. Τονίζει δε τη σημασία της ενίσχυσης των ιστορικών δεσμών ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Τεράστιο βήμα για όλες της πλευρές

Για τον Πίτερ Ντιν, διευθυντή του Ινστιτούτου Άμυνας και Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, η συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα για όλες της πλευρές: η Αυστραλία αποκτά μείζονα στρατιωτική τεχνολογία, οι ΗΠΑ ενισχύουν συμμάχους με προηγμένη τεχνολογία και η Βρετανία υλοποιεί το σχέδιό της για μια «παγκόσμια» χώρα όσον αφορά στη στρατηγική και ενισχύει την βιομηχανία της.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ενισχύουν δραματικά την αποτρεπτική ικανότητα της Αυστραλίας, λύνοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συμβατικά υποβρύχια, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα: τι θα ζητηθεί ως αντάλλαγμα από την Καμπέρα, πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω η AUKUS, το κόστος των υποβρυχίων, τι θα γίνει με τη Γαλλία. Ωστόσο, όλα αυτά δεν ακυρώνουν το μέγεθος της πρωτοβουλίας.

«Χτύπημα» στο Παρίσι

Από την άλλη, ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Atlantic Council, υπογραμμίζει ότι η AUKUS αποτελεί ενα σοβαρό χτύπημα για τη Γαλλία, όχι μόνο για την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία για τα επιθετικά υποβρύχια, αλλά κυρίως διότι έρχεται στο «παρά πέντε» της δημοσιοπόιησης της στρατηγικής της ΕΕ στον Ινδο-Ειρηνικό, προκαλώντας αναταράξεις στο πλαίσιο της Ατλαντικής συμμαχίας, και νέο πρόβλημα στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις, επιτείνοντας τις αμφιβολίες του Παρισιού σχετικά με τις προθέσεις της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή