H Capital Economics «τινάζει στον αέρα» τις ελπίδες Ερντογάν για οικονομική ανάπτυξη, προβλέπει συνέχιση της κατάρρευσης της λίρας

Ερντογάν λίρα

Αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούσε ότι υπάρχει ορατό «φρένο» για την συνεχιζόμενη κατάρρευση της λίρας και -μαζί- και της τουρκικής οικονομίας, η εταιρεία Capital Economics «τινάζει στον αέρα» τις όποιες ελπίδες του, θεωρόντας ότι το sell-off τουρκικών assets θα συνεχιστεί, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, την τουρκική Κεντρική Τράπεζα και την πολιτική ηγεσία της χώρας για «αδύναμες» απαντήσεις στην κρίση, αλλά και για πολιτική που οδηγεί αναπόδραστα σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Δεν τελειώνουν οι πιέσεις

Όπως αναφέρει το capital.gr, η Capital Economics εκτιμά ότι η υποτίμηση της λίρας πάνω από το επίπεδο του 8,0 έναντι του δολαρίου, απλά προσθέτει ένταση σε μια ήδη κακή χρονιά για το νόμισμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και το τέλος των πιέσεων. Εάν η τουρκική λίρα «κλείσει» το έτος γύρω από αυτό το επίπεδο, θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες πτώσεις έναντι του δολαρίου τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Κίνδυνος κυρώσεων

Μάλιστα, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι ακόμα και αν οι εκλογές στις ΗΠΑ έπαιξαν κάποιο ρόλο στην κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, εντούτοις, οι παράγοντες που οδηγούν τη λίρα σε κατάρρευση είναι πιθανό να διατηρηθούν, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Ο κίνδυνος κυρώσεων και οικονομικής πίεσης προέρχεται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας είναι εύθραυστο και εξαρτάται από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. Σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο στις μεταβολές της όρεξης για επενδυτικό ρίσκο.

Ελάχιστα κίνητρα για αποταμίευση

Παράλληλα, τονίζεται ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας φαίνεται περιορισμένη. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, είναι σαφώς απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια. Έτσι, η Capital Economics συνεχίζει να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διατηρώντας την πρόβλεψή της για το 9,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως το τέλος του 2021, ενώ και η Oxford Economics επικεντρώνεται στην κεντρική τράπεζα της γείτονος χώρας, σημειώνοντας ότι η απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια στο 10,25% (έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 175 μονάδες βάσης), κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού και τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων, αφήνουν ελάχιστα κίνητρα για τους εγχώριους αποταμιευτές να διατηρούν το τοπικό νόμισμα.

Έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής

Η τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δεν θα κάνει πολλά για την ανακούφιση των ανησυχιών για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι εγχώριοι αποταμιευτές θα είναι απρόθυμοι να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη λίρα, εκτός εάν αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων. Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση. Ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής, τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν, καταλήγει η Oxford Economics.

Καμία δημοσίευση για προβολή