H  ΕΚΤ σχεδιάζει τo ψηφιακό ευρώ (CBDC) : Τα υπέρ και τα κατά για πολίτες και εμπορικές τράπεζες

   Ψηφιακό Νόμισμα ΕΚΤ: Ποιοί ανησυχούν στην ΕΕ

   

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Ανησυχίες για την έκδοση ψηφιακού ευρώ: Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Βερολίνο απέναντι στην ιδέα της ΕΚΤ να λανσάρει στην αγορά ψηφιακό νόμισμα με τα αρχικά CBDC (Central Bank Digital Currency).

Περί τίνος πρόκειται: Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ψηφιακό χρήμα. Έτσι, σχεδιάζει ψηφιακό νόμισμα με το οποίο οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές εύκολα και γρήγορα. Σκοπός είναι να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό εργαλείο στις συναλλαγές και όχι να αντικαταστήσει τα μετρητά.  

Ποιά η διαφορά από τα υπόλοιπα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να προτιμήσει τέτοιου είδους συναλλαγές και να μην χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά πορτοφόλια που ήδη υπάρχουν στην αγορά ή κρυπτονομίσματα.

Η διαφορά είναι πως αυτό το ψηφιακό ευρώ  θα παρακάμπτει τις εμπορικές τράπεζες πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι συναλλαγές θα εκτελούνται real time. Αυτό θα βοηθήσει και στην συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την επεξεργασία τους ώστε η ΕΚΤ να βγάζει πορίσματα για τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών αλλά και να ελέγχει τις συναλλαγές ώστε να μην δημιουργούνται ηλεκτρονικές απάτες.

Τα θετικά: Μια τέτοια πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, βοηθά την ολοκλήρωση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης των κρατών- μελών και παράλληλα την εναρμόνιση τους με την ψηφιακή εποχή. Μια ακόμη θετική συμβολή του ψηφιακού νομίσματος θα είναι ότι θα συμβαδίζει με τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς μέσω των ψηφιακών συναλλαγών περιορίζεται η γραφειοκρατία.

Οι ανησυχίες της Ευρώπης: Tόσο από το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας όσο και από την Μπούντεσμπανκ επικεντρώνονται στο πώς θα σχεδιαστεί η τεχνολογία στην οποία θα βασίζεται το ψηφιακό ευρώ  ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στις συναλλαγές, η προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και το πώς θα συμβαδίζει παράλληλα με τα άλλα ψηφιακά πορτοφόλια, με τις online υπηρεσίες των εμπορικών τραπεζών αλλά και με τα κρυπτονομίσματα.

Προβληματισμοί ένα βήμα παραπέρα: Σαν ιδέα το εγχείρημα αυτό θα συμβάλει θετικά στην εικόνα της Ευρωζώνης αν υλοποιηθεί. Βέβαια, αυτό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα  καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 2 χρόνια για την υλοποίηση του έργου  και  άλλα 2 για να αρχίσει ο κόσμος να εξοικειώνεται με την ιδέα.  Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί προβληματισμοί τόσο πολιτικοί λόγω συγκεντρωτισμού της ΕΚΤ αλλά και οικονομικοί.  Ο μεγαλύτερος  οικονομικός προβληματισμός μας επικεντρώνεται σε ένα σενάριο αυξημένης ζήτησης για CBDC και το πώς αυτό θα επηρεάσει την λειτουργία των εμπορικών τραπεζών της Ευρώπης.

Αν οι πολίτες μετατρέψουν μεγάλο όγκο χρημάτων σε CBDC…

Θα αρχίσουν να τα μεταφέρουν  από τις εμπορικές τράπεζες στο ψηφιακό πορτοφόλι και τότε είναι πιθανό οι εμπορικές τράπεζες να υπόσχονται θελκτικούς τόκους στους πελάτες ώστε να μην αποσύρουν τα χρήματα τους. Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η μετατόπιση χρημάτων συνεπάγεται και μετατόπιση των υποχρεώσεων των εμπορικών τραπεζών σε υποχρεώσεις της ΕΚΤ.

Άλλο πιθανό πρόβλημα μπορεί να είναι η αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους των εμπορικών τραπεζών καθώς και η όρεξη για ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων.

Τα χαμηλότερα τραπεζικά κέρδη από την απόσυρση χρημάτων και τις λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές θα οδηγήσουν τις τράπεζες της ΕΕ στην ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων οι οποίοι συνεπάγονται και μεγαλύτερες αποδόσεις ώστε να αντισταθμίσουν μέρος των χαμένων τους εσόδων, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους και στην πραγματική οικονομία.

Χρειάζεται επομένως προσεκτικός σχεδιασμός όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε νομικό ώστε το δίκαιο ανταγωνισμού να προστατεύσει και τις εμπορικές τράπεζες από ενδεχόμενες ζημιές.       

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή