H Ελλάδα γίνεται το “μακρύ σύνορο” των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με δύο νέες στρατιωτικές βάσεις

Μετά το Γαλλικό

H Ελλάδα γίνεται το “μακρύ σύνορο” των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, καθώς έτσι ονομάζουν στην Ουάσινγκτον τις χώρες που το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εγκαταστήσει σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της Αθήνας με αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Από ελληνικής κυβερνητικής πλευράς συντονίζει τις συνομιλίες αυτές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και από αμερικανικής ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ -όπως αποκάλυψε και η Wall Street Journal – ουσιώδης είναι ο ρόλος του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγούΤζόζεφ Ντάντφορντ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα. Τη γενική ευθνη των συνομιλιών από πλευράς ΗΠΑ έχει ο υφυπουργός Γουές Μίτσελ.

Μια ευρύτερη χρήση των αμερικανικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων των στην ελληνική επικράτεια “θα ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρουν πηγές στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. .

Οι αμερικανοί διαπραγματεύονται να αποκτήσουν ακόμα δύο νέες βάσεις πέραν της Σούδας, με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία σημαντικής μόνιμης αεροπορικής εγκατάστασης στη Λάρισα, απ’ όπου ήδη επιχειρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους Q-9 Reaper.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη διευρυνόμενη παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο, ενώ θεωρούν “ασταθή” σύμμαχο την Τουρκία του  Ερντογάν. Έτσι έχουν συντονίσει τη δημιουργία ισχυρού στρατηγικού άξονα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, εντάσσεται και η “έκρηξη” φιλίας και συνεργασίας που παρατηρείται μεταξύ της Ουάσινγκτον και της …Αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα (αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η επίλυση του Σκοπιανού, προκειμένου να “σταθεροποιηθούν” τα Βαλκάνια). Και σε εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού εξελίσσονται και οι συζητήσεις για διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όπως εξελίσσεται και ο επανεξοπλισμός της Κύπρου, με απόφαση του Κογκρέσου.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρός συνεργάτης, στρατηγικός συνεργάτης, που έχει την ίδια άποψη με μας για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά”, δήλωσε με νόημα την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ . Και προφανώς το εννοούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σαράντα επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταγωγικά Black Hawk στη Μαγνησία

Οι αμερικανικές βάσεις φεύγουν από την Τουρκία και πάνε Ελλάδα 

Καμία δημοσίευση για προβολή