H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα  το 2022 και το 2023, στηρίζοντας την οικονομία

Bloomberg: Η 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε πόνο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ευρώπη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα  το 2022 και το 2023, στηρίζοντας την οικονομία της χώρας με φτηνό χρήμα.

Όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξη του στο Reuters, η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

  • «Συνεπώς θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Σημαντική εξέλιξη η αγορά ελληνικών ομολόγων”

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της πανδημίας ήταν αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης ήταν αρκετά υψηλός εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε. Στο πλαίσιο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ λειτούργησε αποτελεσματικά.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 29,397 δισ. ευρώ από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020, κατέχοντας περίπου το 45,72% των ομολόγων αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,29 δισ. ευρώ, ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις (30ετές, 10ετές, 5ετές) και την επανέκδοση του 10ετούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου, οι αγορές των ελληνικών ομολόγων έφτασαν τα 3,716 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον υψηλό ρυθμό καθώς και στο δίμηνο Απριλίου – Μάϊου οι αγορές από την ΕΚΤ κυμάνθηκαν σε ανάλογα επίπεδα, ήτοι στα 3,744 δισ. ευρώ. Οι συνολικές αγορές τίτλων διαμορφώθηκαν πλέον στα 1,263 τρισ. ευρώ, από τα 1,85 τρισ. ευρώ (87,557 δισ. ευρώ αγορές ομολόγων σε μηνιαία βάση).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 21 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να υπερκαλύπτει κατά 1,4 την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας (8,39 δισ. ευρώ μεγαλύτερο όγκο αγορών ελληνικών ομολόγων από τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ).

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να π[ροσμένει με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή