H Ευρώπη καίγεται, ο Σόιμπλε ζητά νέα… Μνημόνια: Ποιοι και γιατί μπλοκάρουν την λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης– Η σύγκρουση με την Γαλλία και το παρασκήνιο

Η σύγκρουση έρχεται από το παρελθόν, κουβαλά μαζί της την τραυματική εμπειρία της Ελλάδας, και απειλεί το μέλλον – και, μαζί, και το Ταμείο Ανάκαμψης: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βγαίνει μπροστά ως άτυπος εκπρόσωπος των «φειδωλών του Βορρά», αδειάζει την Ανγκελα Μέρκελ και, την ώρα που η Ευρώπη φλέγεται από την πανδημία, ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ νέα… Μνημόνια προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Σόιμπλε: “δεσμεύσεις” για “αποτελεσματικότητα ” στις μεταρρυθμίσεις

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και νυν επικεφαλής της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πέταξε το γάντι με συνέντευξή του στους Financial Times: Εκεί, κατήγγειλε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για αναποφασιστικότητα, καθυστέρηση και απροθυμία «δέσμευσης» στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Υπάρχει έλλειμμα πραγματικής προόδου, έλλειμμα αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στα κράτη-μέλη. Αυτές οι δυσκολίες με ανησυχούν πολύ», είπε και, αμέσως μετά, στόχευσε στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Ταμείου.

Καταλόγισε δε στην ευρωπαϊκή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης μάλλον και της Ανγκελα Μέρκελ, ότι κατανάλωσαν πολύ χρόνο για να συμφωνήσουν στα μεγέθη και την δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης «χωρίς όμως να σκεφτούν επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν» τα κεφάλαιά του.

Οι μετρήσιμοι και δεσμευτικοί στόχοι

«Θα έπρεπε εδώ και πού καιρό να έχουμε αποσαφηνίσει σε ποιους τομείς θα επενδύσουν τα κράτη αυτά τα κεφάλαια – τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση, προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπεο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ουσιαστικά για συμφωνίες μετρήσιμων και δεσμευτικών στόχων και θέτοντας ως πανευρωπαϊκές προτεραιότητες τις προτεραιότητες του ίδιου και της Γερμανίας.

Στην πράξη, το πλαίσιο που βάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραπέμπει ευθέως σε νέα Μνημόνια – εκεί παραπέμπουν οι μετρήσιμοι και δεσμευτικοί στόχοι – προκειμένου να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο. Είναι το ίδιο πλαίσιο, σημειωτέον, που πριν από λίγες μέρες είχε δείξει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, παρ’ ότι είχε απορριφθεί κατηγορηματικά στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από την πλειοψηφία των μελών της Ε.Ε.

Στην γραμμή Σόιμπλε και ο Ντομπρόφσκις

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε πει την περασμένη εβδομάδα, ότι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο θα πρέπει να συνδεθούν με την επίτευξη «συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων». Και είχε διαμηνύσει πως  «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά» να γίνει, καλώντας  κάποια κράτη-μέλη να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα επί των σχεδίων για τα οποία θα ζητήσουν χρηματοδότηση.

Πρακτικά, τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επιχειρούν να περάσουν από την πίσω πόρτα την θέση των «φειδωλών του Βορρά» (Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Φινλανδίας) για σύνδεση των εκταμιεύσεων – είτε πρόκειται για δάνεια, είτε για επιχορηγήσεις – με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους μεταρρυθμίσεων. Προσπαθούν επίσης να μπλοκάρουν την διοχέτευση κονδυλίων στην χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των εθνικών οικονομιών, όπως ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πράξουν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο υπόγειος αυτός πόλεμος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες καθυστέρησης στην λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και ανοίγει νέο πεδίο συγκρούσεων.

Αντεπίθεση από την Γαλλία – ΛεΜερ: “Διαπιστώνω πως υπάρχουν εμπόδια”

Ηδη, την πρώτη και έντονη απάντηση στην «σχολή Σόιμπλε», έδωσε επίσης μέσω των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό ΛεΜερ προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες καθυστερήσεις με «τεχνοκρατικό» άλλοθι.

«Διαπιστώνω πως υπάρχουν εμπόδια και όλη η διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά πολύ αργά. Υπάρχει ανάγκη να επιταχύνουμε και, εάν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση με τους καλύτερους δυνατούς όρους, τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας «Δεν ξοδέψαμε όλο αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να δούμε το σχέδιό μας να καθυστερεί για τεχνοκρατικούς λόγους».

«Η σημερινή πραγματικότητα», τόνισε, «καθορίζεται από τρία πράγματα: τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ιστορία, τα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων στην ιστορία και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων στην ιστορία». Και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι απλώς προσωρινά».

Η Γαλλία είχε εντάξει στο δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης την χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών πόρων και του 40% του «πακέτου» στήριξης της κυβέρνησης Μακρόν για την οικονομία. Η πρόβλεψη αυτή συναντά ισχυρές αντιστάσεις, σε αντίστοιχη κατεύθυνση όμως κινούνται και η Ιταλία και η Ισπανία ανοίγοντας νέο μέτωπο με τον ευρωπαϊκό βορρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή