H Φώφη δείχνει τη “γραμμή” στο ΚΙΝ.ΑΛ.- Οι άλλοι αντιμέτωποι με το casus belli

    H Φώφη δείχνει τη

    Την ώρα που η Γεννηματά δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα», ο Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα ψηφίσει την συμφωνία και ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα. Μπορούν με τόσο διαφορετικές τοποθετήσεις να συνεχίσουν μαζί;

    O  Γιώργος Πιέρρος διερευνά τις απαντήσεις στο protagon.gr

    «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Φώφης Γεννηματά, πριν από την λήξη της ολονύχτιας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής ξημερώνοντας η Πέμπτη. Και είναι απολύτως ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στον χώρο.

    Την ίδια ώρα σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυρία Γεννηματά να διακόψει την συνεργασία με το Ποτάμι. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν για καιρό μαζί.

    Λιώνουν οι πάγοι Φώφης – Βενιζέλου

    Οταν ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το Σκοπιανό πολλοί προέβλεπαν ότι θα καταφέρει να διχάσει την αντιπολίτευση. Σε ένα βαθμό το έχει καταφέρει, με μεγάλο κόστος όμως, καθώς δημιουργήθηκαν ισχυρά ρήγματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

    Αυτό που δεν περίμεναν πολλοί είναι ότι με αφορμή το Σκοπιανό θα άνοιγε γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μιλά συχνά πλέον με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον συμβουλευτεί. Μάλιστα, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάχθηκαν υπέρ της λύσης, με τους δύο πρώτους να προσπαθούν να την πείσουν, εκείνη έδειχνε να βρίσκεται πιο κοντά στην «γραμμή»  Βενιζέλου.

    Τι πιστεύει ο Ευ. Βενιζέλος

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, παρά  το ότι δεν είναι αρνητικός, στην επίλυση του ζητήματος. Ενδεικτική είναι η συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην Βουλή.

    «Δεν λέω όχι στην ψήφιση της συμφωνίας εάν και όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή. Αυτό που λέω είναι ότι, μέχρι την υπογραφή της, θα πρέπει να διορθωθούν κομμάτια της», σημείωσε. Για να υπογραμμίσει κατόπιν πως εάν αυτό δεν γίνει, τότε είναι αμετάκλητα τα λάθη που υπάρχουν και  αδύνατο να διορθωθούν.

    Οι «συγκρατημένα θετικοί»

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης εμφανίζονται συγκρατημένα θετικοί, καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία, παρά τα γκρίζα σημεία, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι δεν είναι άξια πανηγυρισμών αλλά και ότι δεν πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να έχει την ίδια «σκληρή και μίζερη» στάση που τηρεί η Ν.Δ. απέναντι στο ζήτημα.

    Αμετακίνητο το Ποτάμι

    Το Ποτάμι, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Δεν είναι όμως καν δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές του θα κάνουν το ίδιο και αυτό αποδείχτηκε από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του: Από τους πέντε βουλευτές του κόμματος οι δύο, Δανέλης και Μαυρωτάς, συμφώνησαν με την άποψη του Σταύρου Θεοδωράκη υπέρ της συμφωνίας, Ψαριανός και Αμυράς διαφώνησαν, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης, παρά το ότι υποστήριξε πως υπάρχουν θετικά σημεία στη συμφωνία, εξέφρασε τον προβληματισμό για το αν είναι πολιτικά ωφέλιμο να υπάρξει μια νέα διάσπαση στον χώρο με την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.

    «Υπέρ» η ΔΗΜΑΡ

    Στη ΔΗΜΑΡ παρά το ότι έχουν διαφορετική οπτική και εκφράζονται υπέρ της συμφωνίας θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

    Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ

    Σε κάθε περίπτωση ο αναβρασμός που επικρατεί στην βάση του ΠΑΣΟΚ δεν περνά απαρατήρητος από την κυρία Γεννηματά. «Δεν τολμώ καν να σκεφτώ την συνεδρίαση της Νομαρχιακής πριν ξεκαθαριστεί ότι θα καταψηφίσουμε» λέει γραμματέας ΝΕ του ΠΑΣΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα που γνωρίζει ότι τα μέλη της οργάνωσης του μόνο θετικά δεν διάκεινται απέναντι στο ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης που φέρνει η κυβέρνηση.

    Αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους. Ο Γιώργος Αρβανιτίδης από την Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Τζελέπης από τις Σέρρες και η Χαρά Κεφαλίδου από τη Δράμα χτύπησαν νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου σε συνάντηση που είχαν με την κυρία Γεννηματά. Εκείνη τους συνέστησε να κρατήσουν την ψυχραιμία τους μέχρι να υπάρχει πλήρης εικόνα για κάθε πτυχή της συμφωνίας.

    Το casus belli

    Την ώρα που η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα» για να δικαιολογήσει την επιφυλακτική της στάση, ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα ψηφίσει την συμφωνία και ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.

    Μπορούν με τόσο διαφορετικές τοποθετήσεις να συνεχίσουν μαζί; Κανείς δεν ξέρει αν ναι και για πόσο. Σίγουρο είναι ότι η γραμμή του Κινήματος Αλλαγής θα είναι μια, της Φώφης Γεννηματά. Το casus belli για όσους βγουν εκτός είναι εξίσου σίγουρο…

    ΑΠΟ ΤΟ PROTAGON.GR

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή