H γεωπολιτική σφήνα Ρωσίας και Κίνας στο Αφγανιστάν: Το κοινό μήνυμα Πούτιν και Σι –Η στρατηγική της «ήπιας προσέγγισης» των Ταλιμπάν και η σκιά του ISIS

Πούτιν Σι

Γεωπολιτική σφήνα στο κενό που αφήνει στην κεντρική Ασία η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν χτίζουν Ρωσία και Κίνα, κοιτώντας προς την «επόμενη μέρα» της 31ης Αυγούστου: Την ώρα που κλιμακώνεται το θρίλερ για την τύχη χιλιάδων φυγάδων και τον – ύψιστης στρατηγικής σημασίας – έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την επόμενη Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ επέλεξαν να στείλουν μήνυμα συμμαχίας και κοινής προσέγγισης στην υπόθεση του Αφγανιστάν.

Κοινό μήνυμα Πούττιν-Σι για το Αφγανιστάν

Οι δύο ηγέτες είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για «την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών που προέρχονται από το Αφγανιστάν», όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Πούτιν και Σι διαμήνυσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στην χώρα, όπως και να μην επιτραπεί να επεκταθεί η αστάθεια στις γειτονικές περιοχές.

Εχει σημασία το γεγονός ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας απέφυγαν να τοποθετηθούν στην έκκληση που απηύθυναν οι ηγέτες της G7 στους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την εκκένωση του Αφγανιστάν και μετά την 31η Αυγούστου.

Σημειολογικά, έχει επίσης σημασία ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξαν να στείλουν το κοινό μήνυμα Ρωσίας και Κίνας μία ημέρα μετά την τηλε-σύνοδο της G7 και την αποτυχία των δυτικών συμμάχων να πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ και πέραν της 31ης Αυγούστου προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των χιλιάδων φυγάδων.

Δόγμα “μη επέμβασης” από το Πεκίνο

Σύμφωνα, πάντως, με την «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας, ο Σι στην συνομιλία του με τον Πούτιν επανέλαβε την θέση του της μη επέμβασης και του σεβασμού της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν. Κατά το ίδιο το δημοσίευμα, ο Πούτιν είπε στον Σι ότι κατανοεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της Κίνας στο Αφγανιστάν και είναι πρόθυμος να συνεργασθεί με την Κίνα για «να αποτρέψουν τις ξένες δυνάμεις από το να επεμβαίνουν και να καταστρέφουν το Αφγανιστάν».

Απειλή από το Ισλαμικό Κράτος βλέπει η Μόσχα

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε εκ νέου ότι η Μόσχα θεωρεί υψηλή την τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν όπου παραμένουν πρόσωπα που ανήκουν στον ISIS.

«Σε ό,τι αφορά (την ανησυχία) για τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορούμε να επισημάνουμε μόνο ότι στο έδαφος του Αφγανιστάν, εκτός από τους Ταλιμπάν, υπάρχουν και εκπρόσωποι του ‘Ισλαμικού Κράτους’. Δεν είναι γηγενείς κάτοικοι της χώρας αυτής, αλλά πρόκειται για πραγματικούς τρομοκράτες. Για τον λόγο αυτό φυσικά, ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής στο Αφγανιστάν είναι αρκετά μεγάλος», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Tα μηνύματα από Μόσχα και Πεκίνο επιβεβαιώνουν ότι ο άξονας Ρωσίας-Κίνας επιχειρεί ήπια και υπό όρους προσέγγιση των Ταλιμπάν, χωρίς στρατιωτική παρουσία σε καμία περίπτωση, αλλά με πρωτίστως οικονομικά κίνητρα και με προτεραιότητα τις εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει απειλή ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού εναντίον τους.

Η ρωσο-σινική παρέμβαση έρχεται την ώρα που κορυφώνεται το παγκόσμιο θρίλερ για το ποιες θα είναι οι κινήσεις των Ταλιμπάν μετά την 31η Αυγούστου και, κατ’ επέκταση, και η τύχη χιλιάδων αφγανών που θέλουν να φύγουν από την χώρα αλλά όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα το καταφέρουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή